С различни атракции ще привличат туристи на "Момчиловата крепост"

С различни атракции ще привличат туристи на "Момчиловата крепост"

С различни атракции ще привличат туристите на “Момчиловата крепост”, край село Градът

На пресконференция днес представиха мащабен проект на община Смолян "Момчилова крепост – митовете оживяват”. Срещата откри зам.-кметът Марин Захариев. Присъстваха още ръководителят на проекта инж. Атанас Андреев, който представи дейностите по проекта и Николай Бояджиев – археолог в историческия музей в Смолян и научен ръководител на разкопките.

Общата цел на проекта е да допринесе за развитието на община Смолян като интензивно развиващ се туристически център с европейско значение, чрез създаване на конкурентоспособна туристическа атракция, промотираща културно-историческото наследство на община Смолян и допринасяща за диверсификацията на туристическия продукт. Oбособяването на Момчиловата крепост като привлекателна дестинация, както за туристи от България, така и за чуждестранни, ще се постигне чрез строителна и реставрационна дейност, насищане на обекта с атракции и популяризиране чрез широка информационна кампания.

Момчиловата крепост се намира край село Градът, община Смолян – на 17 км източно от град Смолян и на 110 км южно от град Пловдив. Крепостта е изградена по времето на император Юстиниан I (управлявал 527-565 г.), който предприема грандиозно военно строителство на територията на целия Балкански полуостров и създава няколко укрепителни линии – около столицата Константинопол – Родопска, Старопланинска и Дунавска. Укрепителното съоръжение е наследник на тракийско скално светилище от края на V хил. пр.Хр. Съществуването на крепостта е сравнително кратко. Тя е опожарена от славяните и около XI в. е възстановена. През 1343 г. преминава във владение на родопския владетел Момчил, като се споменава под името Подвис. Играе роля на укрепително съоръжение до Oсманското нашествие в края на XIV в. Тогава отново е опожарена и не е възстановена.

Проект „Момчиловата крепост – митовете оживяват” се реализира по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013“. Той надгражда резултатите от проект „Момчилова крепост – мит и реалност”, реализиран по програма ФАР „Транс-гранично сътрудничество България – Гърция“.

Общият размер на бюджета на проекта възлиза на 2 574 578,12 лева.

Настоящият проект е с изключителна обществена значимост, както за развитието на туризма, така и за съживяването на икономиката и всички обществени сфери на развитие в община Смолян и региона като цяло.

Очакваните резултати от изпълнението на проекта са:

СЪЗДАВАНЕ НА АТРАКЦИЯТА МОМЧИЛОВА КРЕПОСТ чрез строителни дейности в следните насоки:

Консервация, реставрация и социализация на крепостта

Осветление на пътя от с. Градът до обслужваща сграда – посетителски информационен център

Осветление на пешеходен подход до крепостта

Полагане на асфалтобетоново покритие на пътя

СЪЗДАВАНЕ НА АТРАКЦИЯТА МОМЧИЛОВА КРЕПОСТ – АУДИО-ВИЗУАЛЕН СПЕКТАКЪЛ

СЪЗДАВАНЕ НА АТРАКЦИЯТА МОМЧИЛОВА КРЕПОСТ чрез изработване на лого на Момчиловата крепост , разработване на атракциите: „Ковашка преса”, „Грънчарско колело”, „Декори за снимки”, „аниматори в костюми от Момчилово време“.

ЗАКУПУВАНЕ НА НЕОБХОДИМОТО ОБОРУДВАНЕ ЗА АТРАКЦИИТЕ – ковашки чук , ковашка преса, метални заготовки за ръчно изработване на сувенири, грънчарско колело, глина, комплект пособия и инструменти, помощна грънчарска маса, дървени столчета, костюми за аниматори, декор за снимки, система електронен пътеводител и работно облекло за нощна охрана.

ОБУЧЕНИЕ на трима специалисти по направление „Екскурзовод” и трима специалисти по направление „Аниматор в туризма”

ПУБЛИЧНОСТ НА ПРОЕКТА – информационни билбордове, рекламни брошури, информационни карти – 5-езични (български, английски, гръцки, руски, немски), рекламен компакт диск на атракцията, промоционален сайт с виртуална обиколка на Момчилова крепост и организиране на официално откриване на атракцията.

Проект «Момчилова крепост – митовете оживяват» има потенциал да се превърне в модел, създаващ добра практика при поднасянето на историческата действителност по най-атрактивния начин, чрез предвидените в него иновативни подходи и техники: аудио-визуален спектакъл; атракция „Ковашка преса”; атракция „Грънчарско колело”; атракция „Фото декор”; аниматори, облечени в характерно за Момчиловото време облекло, създаващи автентичен вид на обстановката; атракции „Тракийско светилище” и „Средновековен параклис”.

Превръщането на Момчиловата крепост в туристически обект с регионално, национално и международно значение е част от целенасочената политика на Община Смолян да осигурява качествени условия на живот и привлекателна жизнена и икономическа среда.

Вирни се горе