С европейски стикер ще защитават смилянския боб

С европейски стикер ще защитават смилянския боб

Смилянският боб ще кандидатства в Брюксел за европейски стикер за качество, който ще бъде още една защита на производителите. Земеделската кредитна кооперация в Смилян, която е притежател на запазената марка на смилянския фасул, ще кандидатства първо в земеделското министерство, след което, ако получи одобрение, ще кандидатства в Брюксел за престижния стикер. Ако всичко върви нормално, следващата реколта може се окичи достойно с европейския стикер. Тазгодишните добиви на смилянски фасул са с 20-30% по-ниски от миналогодишните. При стопаните, които не са поливали фасулените ниви, реколтата е почти наполовина, обясни Сафедин Чикуртев, председател на Земеделската кредитна кооперация в Смилян, цитиран от Дарик.

„Очаквам 30-40 тона смилянски фасул да има от Бяла река до Горна Арда. Не е оправдано да се покачва цената, въпреки, че някои производители са произвели по-малко фасул, заради сушата. Така е в земеделието –има и рискове. Призовавам производителите, едрият фасул да не надминава цена от 8 лв. , а шареният да бъде на цена 7 лв. за кг.“, каза Чикуртев.

Той лично е произвел около 200 кг. тази година. „Смятам, че това е една достойна цена, защото това е нещо , с което се подпомага семейния бюджет, нямаме семейства, които се издържат само с производство на фасул“, допълни той.

За да бъдат коректни към клиентите си, от кооперацията настояват всеки производител да изписва на етикета своето име и телефон. Купувачите трябва да следят за тези данни на етикета, за да са сигурни в произхода.

За миналата и тази година, кооперацията е продала на производителите 25 хиляди етикета от запазената марка на смилянския фасул.

Вирни се горе