С безплатен спектакъл и заря отбелязаха 670 години от смъртата на Момчил войвода

С безплатен спектакъл и заря отбелязаха 670 години от смъртата на Момчил войвода

С безплатно излъчване на аудио – визуалния спектакъл “Момчил – митове и легенди” и пищна заря отбелязаха 670 годишнината от смъртта на Момчил войвода на Момчиловата крепост, край смолянското село Градът.

Идеята на община Смолян и Радослав Чаушев за отбелязване на годишнината, привлече много смолянчани и туристи. 30-минутния филм посветен на Момчил войвода, е създаден по проект „Момчиловата крепост – митовете оживяват”, който се реализира по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013“. От лятото на 2014 г. посетителите на Момчиловата крепост могат да наблюдават аудио-визуалния спектакъл, представян в естествена среда и използващ за екран обграждащите крепостта скали. Прожекцията на филма е съчетана със специални димни и светлинни ефекти, сред които са светлинна заливка на скалите наоколо и 4 киловатов прожектор, чийто мощен лъч прорязва небето над крепостта.

Филмът пресъздава историята на родопския владетел Момчил, живял през първата половина на XIV век. През 1343 г. византийският император Йоан Кантакузин го назначава за управител на две крепости, едната от които е Момчиловата. И до днес войводата се помни като смел защитник на Родопите. Като такъв е пресъздаден и във филма със сценарист Мина Варсано. Режисьор на лентата е Чавдар Варийски, а в ролите са Добри Добрев, Христо Гърбов, Иван Петрушинов, Диана Любенова, Надя Иванова, Велимир Велев и др. Наред с прожекцията на филма, следващ историята, битките и личния живот на легендарния войвода, на скалния екран се вижда ефектното светлинно оформление в различни цветове, осигурено от 25 прожектора.

Момчиловата крепост е изградена по времето на император Юстиниан I (управлявал 527-565 г.), който предприема грандиозно военно строителство на територията на целия Балкански полуостров и създава няколко укрепителни линии – около столицата Константинопол – Родопска, Старопланинска и Дунавска. Укрепителното съоръжение е наследник на тракийско скално светилище от края на V хил. пр.Хр. Съществуването на крепостта е сравнително кратко. Тя е опожарена от славяните и около XI в. е възстановена. През 1343 г. преминава във владение на родопския владетел Момчил, като се споменава под името Подвис. Крепостта играе роля на укрепително съоръжение до Oсманското нашествие в края на XIV в. Тогава отново е опожарена и не е възстановена. През 1966 г. е обявена за археологически паметник на културата с национално значение. Археологическите проучвания на крепостта започват през 1986 г.

Днес крепостта е една от най-ярките туристическите атракции, показваща културно-историческото наследство на община Смолян.

Вирни се горе