Румен Чандъров с първи български хотел на Доминикана

Румен Чандъров с първи български хотел на Доминикана

+ До 2021 г. в Пунта Кана ще се появи комплекс за 160 млн. долара на българската „Дит хотели” на хотелиера Чандъров, който е с корени от съседно Неделино

Дружество на Румен Чандъров инвестира 160 млн. долара в хотелски комплекс на Карибите;

Туристическото селище, разположено на терен от над 160 декара, трябва да е готово в началото на 2021 г.;

Хотелът ще има 650 стаи и ще работи под бранд на Marriott

След Слънчев бряг, българският хотелиер Румен Чандъров има нов проект – комплекс в Доминикана. Експериментът отнема над десет години, а финансирането е от доминиканска банка, която отпуска 100 млн. долара. Новината за проекта на веригата “Дит”, която притежава хотелите “Еврика” и “Маджестик” (втория заедно с основателите на “Винпром Пещера”) в Слънчев бряг, съобщи наскоро Михаил Попов, изпълнителен директор на “Дит хотели”. Това не е първият екзотичен хотел с българска собственост. Първо акционерите в ПИБ дебютираха на Малдивите. През лятото на 2017 г. и строителната “Джи Пи груп” обяви карибски туристически проект – хотелски комплекс за 220 млн. долара на остров Санта Лусия, като заявеният план беше проектът да е построен до края на тази година. Освен в размера на вложениията, разликата с черноморските гиганти е и в габаритите: регулацията в повечето островни държави силно ограничава строителството. В доминиканския случай – до два етажа до плажа и максимум четири навътре в терена. Това прави проектите бутикови, а оттам е логична и крачката към луксозен световен бранд. Все редки явления по българското море.

Защо в Доминикана

Решихме да изнесем бизнеса си извън България от желание да си осигурим целогодишна работа и да избягаме от сезонността у нас, казва Михаил Попов. За да намери подходящо място за инвестицията, първоначално той обикаля екзотични места в Индийския океан, африканските острови Кабо Верде. След това се прехвърля към Карибския басейн, разглеждайки възможностите за инвестиции в Мексико, Коста Рика, Доминикана. “Заедно с Румен Чандъров анализирахме много обстоятелства, но на първо място се ръководихме от два основни фактора – туристическото развитие на съответната дестинация и инвестиционния климат, в това число и политическата стабилност”, посочи Попов. – Например Коста Рика се оказа развиващ се пазар, в който превес имат не хотелите, а бизнесът с отдаване под наем на жилища и апартаменти. Мексико е интересно място, но от бизнес гледна точка е прекалено рисковано, заради непрекъснатите войни между наркокартелите, които влияят на туристическия бизнес". За сметка на това Доминикана постига ръст на туризма си дори по време на икономическата криза и се оказва стабилна и надеждна за инвестиции дестинация. В Доминикана “Дит хотели” вече имат счетоводна фирма, проджект мениджмънт, архитекти, консултант.

Десет години не стигат

Покупката на земята, проектирането и осигуряването на банковия заем им отнемат цели 10 години. “Купихме много добър парцел с 410 метра плажна ивица в най-привлекателната част на Карибския басейн, който се намира само на 10 минути от летището”, казва Попов. Само инвестицията в земята е в размер на 40 млн. долара. "Финансовите ни възможности обаче приключиха дотам. Трябваше ни кредит, за да реализираме идеята си. Отговорът на българските банки беше: няма да финансираме инвестиция, която не можем да контролираме. Същото отговаряха и американските.

С европейските банки също беше трудно, защото с тях нямаме кредитна история", разказва Михаил Попов. Затова трябваше да преговаряме с доминиканска банка. Успоредно с банките от компанията преговарят и с две световни туристически вериги – Marriott и Hilton. “Marriott се явиха като гарант за нашите намерения и така успяхме да финализираме преговорите с отпускане на кредита от банка BHD Leon”. Споразумението с банката за финансиране в размер на 100 млн. долара вече е подписано и българската верига пристъпва към строителните работи. Три години отнема на “Дит хотели” да се сдобият и с лиценз за инвеститори в туризма в Доминикана. Този документ ги освобождава от данъци за 15 години. Регистрират в Доминикана компанията Visperas de Esperanza, която е 100% собственост на “Дит хотели”. Новият хотел ще бъде разположен върху парцел от 167 декара. Българският инвеститор купува и допълнителен парцел на около 5.5 км от основния парцел. Това се налага, за да си прокарат водопровод, тъй като в Доминикана водата се добива индивидуално. Проектът вече е на ниво избор на изпълнител на строителните работи.

В бутиковия клуб на Marriott

Доминиканският хотел на “Дит хотели” ще бъде с 650 стаи и ще работи на аll inclusive. Очакванията на собствениците са той да бъде построен до началото на 2021 г. Според законите на Доминиканската република, върху площ от 1 хектар могат да се построят максимум 70 стаи, което предопределя и общата площ на земята, необходима за изграждане на такъв тип хотел. Важат и вече споменатите ограничения от два етажа на първа линия. Хотелът в Доминикана ще разполага и с шест тематични ресторанта, голям басейн и други атракции, разположени сред зеленина. “Дит хотели” вече имат проект, одобрение и необходимите разрешителни за строежа. В момента с тази марка има 160 хотела по света. Три от тях са в Карибския басейн – един на Британските Вирджински острови и два на Бахамите.

Сашка ПАНАЙОТОВА

„Златоградски вестник”

Вирни се горе