Родопско село ще конкурира Коста Рика с уникален въжен лифт "канопи"

 Родопско село ще конкурира Коста Рика с уникален въжен лифт "канопи"

Уникална за страната атракция подготвят в чепеларското село Забърдо. Кметът на селото Валентин Черпоков се е заел да осъществи въжен лифт – “канопи” до пещера-костница в Забърдо. Съоръжението е изключително атрактивно и привлича хиляди туристи към Коста Рика. При невероятната гледка, която туристите откриват летейки от въжените линии на стотина метра над джунглата, е сниман и филма “Джурасик Парк”, предаде Дарик.

Сега в Забърдо искат и туристите, които идват тук да могат да изпитат емоциите на Тарзан.

Идеята дошла от еквадореца Родриго Ореляна, чиято половинка е родопчанка от Забърдо. Бизнесменът има плантация за рози в Еквадор, но бизнеса си управлява от София. Той предложил да се направи уникалния въжен лифт за авантюристите, заради възможността да се спускат от скалите, които заобикалят отвсякъде селото и така да имат невероятно приключение. Покрай Забърдо се крият десетки пещери, а наблизо е природния феномен Чудните мостове, крепостта Заград, античният римски път, природният феномен Глухите камъни и др. Проектът е първото “канопи” да се прокара до Тьовната дупка.

Пещерата е на надморска височина от 1250 метра и е паметник на културата с национално значение. Дължината ѝ е 205 метра с денивелация от 10 метра. По предание на местните, в тази пещера измират много от хората, нежелаещи да приемат Исляма по време на масовата ислямизация в първите векове на османското владичество. В пещерата се е скрило част от населението на село Забърдо. Турците обаче ги открили и запалили на входа влажна слама. Димът изпълнил цялата пещера и скрилите се хора били задушени.

Пещерата се намира по склоновете на вр. „Заградска чука“, на около 2 км източно преди Забърдо. Тя е проучена през 1969 г. по време на две последователни експедиции на ПК “Студенец” – Чепеларе, под ръководството на Димитър Райчев, който след това прави и нейното пълно описание. Установено е, че е била използвана като временно жилище. Открити са керамични фрагменти от Средновековието (XIII–XIV век). Намерени са множество човешки кости, които потвърждават трагичната история.

Вирни се горе