Родопите стават все по-предпочитана туристическа дестинация със своето гостоприемство в четири сезона

Родопите стават все по-предпочитана туристическа дестинация със своето гостоприемство в четири сезона

Официално беше открито в РДТ ХV-тото Туристическо изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона".

Областният управител Недялко Славов приветства заместник-министъра на туризма Любен Кънчев, организаторите и участниците, представителите на местната власт и държавните институции, гостите и медиите, на официалното откриване на ХV–то Международно Туристическо Изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона“. Той изказа благодарности към организаторите за положените усилия, както и към участниците, които са тук, защото такъв вид мероприятия спомагат за обмяната на полезен опит, създаването на нови и затвърждаването на стари приятелства и контакти.

Зам.-кметът Венера Аръчкова също поздрави участниците и гостите на изложението от името на кмета Николай Мелемов. Тя посочи, че туризмът е приоритетен отрасъл, както за региона, така и за страната ни и е важно да има форум на който да се представят нови идеи, продукти и да се обсъди общото развитие на бранша. „Ние като община се стремим да подпомагаме всички подобни инициативи, които правят региона по-привлекателен и подпомагат развитието му”, посочи Аръчкова. Тя благодари на Регионалната туристическа асоциация за съвместните инициативи и организацията на изложението, както и на Министерството на туризма за подкрепата.

България е вече в Топ 10 на Европейските туристически дестинации, като изпреварваме вече страни като Кипър, Черна гора, а сме на едно ниво с Португалия. Това заяви зам.-министърът по туризма Любен Кънев, който бе на откриването на изложението. Според статистиката, изпреварваме въпросните страни, както като брой туристи, така и по приходи. Според него, ръстът на туристите в страната ни от началото на годината е близо 5%, като все още не са готови резултатите от септември. За изтеклата година близо 59% от родните туристи са предпочитали да почиват във вътрешността на страната, а около 41% в останалата част. Това означава, че се цени по достойнство, това което се предлага от различните туристически райони, а българинът е качествен турист“, добави Кънев.

Изложението за планински туризъм се провежда от 18-20 октомври в сградата на Родопския драматичен театър. Мероприятието се организира от Регионалната туристическа асоциация „Родопи", Организацията за управление на туристически район „Родопи" и под патронажа на кмета на община Смолян Николай Мелемов. Един от акцентите в него е пазарът на земеделски продукти, произведени от бенефициенти на ДФ „Земеделие“.

В изложението традиционно участват представители на местните и държавни власти, туроператори, хотелиери, членове на неправителствени организации в туристическия бранш др. Проявата е привлекателна и за гражданите и гостите на Смолян и региона. Целта на изложението е да се представи богатата палитра на туристическите продукти от планинския сектор, законодателните промени които се отразяват върху туристическия бизнес и възможността за дискусия на проблемите в сектора и планинските райони.

Изложението се организира от Регионална туристическа асоциация „Родопи” и Организацията за управление на туристически район „Родопи”, под патронажа на Кмета на община Смолян и с утвърденото в годините партньорство на Областен управител на област Смолян, Министерството на туризма и национално представените туристически организации БХРА, БАТА, АБТТА.

Вирни се горе