Родопите очакват туристи от Балканите, Великобритания, Русия

Родопите очакват туристи от Балканите, Великобритания, Русия

Не толкова Асоциацията колкото нейни членове и не членове, разбира се, а хората от бизнеса са готови вече да посрещат туристи, заяви изпълнителният директор на Регионална туристическа асоциация “Родопи” Георги Пампоров, в интервю за радио Пловдив.

Дори откриването на сезона се състоя на 8 декември в Пампорово, така че по отношение на любителите на зимните спортове, можем да кажем, че в курорта Пампорово – Мечи чал готовността е почти на 100 %, тъй като тази събота предстои откриването на пистите под връх Мечи чал. Така че що се касае до готовността за ски спортове – да, налице е.

Готови са хотелиерите, ресторантьорите, ски учителите и всички други, които са в този бизнес и осигуряват обслужване на любителите на планината през зимните месеци.

Няма кой знае какво изненадващо и ново по отношение на зимната почивка. Разбира се, това че Пловдив е европейска столица на културата, ни прави по-чувствителни и по-внимателни към възможностите да приемаме всякакъв вид любители на планинските преживявания особено през летните месеци.

Но понеже сега говорим за зимата, да, ние се надяваме, че увеличеният туристически поток към Пловдив ще привлече вниманието и на тези туристи от Европа към планината. Така че готовност имаме за традиционното обслужване по отношение ски и сноуборд удоволствията. Готовност имаме, разбира се, и през останалите месеци, когато ще се случват много традиционни събития в планината. Те биха допълнили палитрата на предлагането и на интереса към Пловдив. Очакваме, че всички тези събития, които са планирани през следващата година в някаква степен ще подпомогнат и ще увеличат притока на туристи и в планината. Ние се възприемаме като някакъв вид тандем и очакваме много по-синхронно и много по-добро партньорство с колегите от Пловдив, от съвета по туризъм в Пловдив, от организацията за управление на туристически район „Тракия” и всички други сродни организации и сдружения, асоциации, които в някаква степен работят за рекламата и популяризирането на този край от България.

Що се отнася до достъпа в планината, ние очакваме, че след като беше реконструиран много сериозно транспортният участък Асеновград – Смолян, да бъде така добре реконструиран и другия участък от Кричим до Девин и по-нататък отново – към вътрешността на планината. За нас са важни тези отсечки, тъй като те в голяма степен предопределят и интереса, пътуването, удовлетворението от влизането в планината, тъй като това е един хроничен бих казал проблем, тъй като след като се подобри някаква транспортна комуникация заради атмосферните условия и ред други условия и причини след някоя и друга година отново се налага да се работи. Ние се надяваме, че трайно ще се предприемат мерки от сега управляващите за подобряване на основното трасе, което е от Асеновград към Чепеларе. Има такива политически намерения за построяване на трета лента на определени места. Разбира се, очакваме чувствителна промяна и след като бъде създадено новото трасе от направлението Ксанти – Рудозем – Смолян и отново вътрешността на планината.

В момента гръцката страна работи усилено, тъй като ние имаме чудесен път до самата граница в участъка Рудозем – прохода Елидже. Така че наред са гръцките власти и гръцките изпълнители на един участък от около десетина километра, който би направил по-достъпна планината от гръцка страна.

Но в края на краищата, ние търсим както влизане в планината на наши български туристи, така и привличане на чуждестранни туристи от съседния балкански район, а за зимата основно от британския пазар, донякъде Русия, които дават оптимизъм в предварителните записвания, както вие аннонсирахте, дори над 5 % до 10 % британски пазар, например в Ирландия има вече предварителни записвания с 20 %, , така че оптимизъм има, че ще бъдат добри следващите месеци за зимния туризъм в Родопите.

Е, конкуренцията си е конкуренция – тя е здравословна, тя поддържа тонуса, тя тласка развитието, така че то е особен вид притеснение, но те държи винаги да бъдеш на висотата на деня и на предлагането, коментира Пампоров.

Вирни се горе