Ръст на туристите отчитат в Чепеларе

Ръст на туристите отчитат в Чепеларе

Ръст на туристите отчитат през зимният сезон в Чепеларе от местното хотелиерско сдружение и Туристическия информационен център. Повечето туристи през приключилия ски сезон се дължи главно на положителните резултати от обединението на ски зоните Чепеларе и Мечи чал, както и на дългата снежна зима, предаде Дарик.

Чепеларе вече усеща благоприятния ефект от обединението на двете ски зони, смята кметът на общината Славка Чакърова. Според нея обединението е заявка, че Пампорово-Мечи чал ще се мери с големите зимни курорти. През зимния сезон хотелиерите в Чепеларе са работили при над 50 % заетост на легловата база, а при големите хотели – около 90% според данни на Туристическия център. За разлика от предишните безснежни зими, този ски сезон не беше зависим от оръдията за изкуствен сняг и продължи от януари до началото на април.

Предимно български туристи са клиентите на хотелите в Чепеларе и през тази зима. Чуждестранни групи, които са предпочели Чепеларе са главно от съседните балкански държави. Забелязва се тенденция на увеличение на броя на гръцките туристи, пътуващи за ски ваканция в родопския град и Пампорово. Популярността на ски комплекса отвъд границата отчасти е повлияна от рекламна кампания в медии в Северна Гърция. Туристът от южната съседка обичайно пътува неорганизирано, а резервациите са в последния момент, отбелязват хотелиери. Забелязват се дори случаи на импровизирани пътувания от чуждестранни групи, почиващи в Гърция, които отбиват маршрута си и на север.

Вирни се горе