Ръст на риболовния туризъм в Доспат

Ръст на риболовния туризъм в Доспат

Традиционно риболовния туризъм е един основните видове туризъм в Община Доспат. На брега на язовир „Доспат” целогодишно с изключение на забранителния период има туристи, за да се отдадат на този вид хоби. Но броят им е най-голям през отпускарския сезон.

Язовир Доспат се намира в сърцето на приказните Родопи, непосредствено до едноименния град, на около 82км. западно от град Смолян. Разположен на 1200 метра надморска височина, той е най-високият язовир в България, а със своите 22 000 дка водна площ е вторият по обем.

Чудно красива е природата около язовир “Доспат”. Когато се мине и последния завой по пътя за Доспат, вдясно, непосредствено преди града се разкрива величествена гледка. От високо поглеждаш надолу и първата мисъл, която те спохожда е, че си попаднал в рая. Язовирът блести като елмаз, а отсреща по високите склонове на Западните Родопи са накацали къщички и хотели. Вековните гори от смърч и бял бор са навсякъде наоколо, като пръстен около езерото. А въздухът опиянява с мириса на смола.

Язовирът е богат на риба. В него плува костур, шаран, кефал, уклей, червеноперка и пъстърва. Тук има отлични условия за развитието на спортен и стопански риболов. Практикуват се няколко вида риболов: на плувка, на дъно, на муха с шнур, на блесна.

Вирни се горе