Ранните записвания за ски сезона в Пампорово с 18% ръст

Ранните записвания за ски сезона в Пампорово с 18% ръст

Цените на лифт картите и туристическите услуги ще се запазят на нивата от миналата година

Ранните записвания за зимния сезон в Пампорово отбелязват ръст от 18 процента, което засега подхранва оптимистичните прогнози на хотелиерите. Това каза Мариан Беляков, изпълнителен директор на “Пампорово” АД, цитиран от БТА.

Налице е ръст в записванията на туроператорите от Гърция и Турция, предвижда се повишен интерес и от румънски, сръбски и македонски туристи, отбеляза той.

Туроператори вече обявиха очаквания за над 10% ръст на посещенията на чужденци у нас през зимния сезон. По техни данни ранните записвания за зимата са започнали с по-сериозен ръст от други години и то на ключови пазари.

И през тази зима Пампорово разчита на агресивна рекламна кампания на балканските пазари, казва пред БТА Пантелей Мемцов, който е председател на Регионалната туристическа асоциация “Родопи”. Очакванията са за продължаваща тенденция на увеличение на ваканционните групи от Турция. Профилът на тези туристи се запазва – предимно представители на средната класа и бизнес среди от Истанбул, Бурса и Измир.

Цените на лифт картите и туристическите услуги в курорта ще се запазят на нивата от миналата зима, информира още Беляков. По негови данни българските туристи съставляват над 63 процента от клиентския портфейл на Пампорово.

Курортът очаква и някои негативи заради фалитите на руски туроператори и кризата в Украйна това лято. От Пампорово не изключват варианта за намаление на руските групи, пристигащи с полети на летище “Пловдив”. Неясна е и съдбата на предварителния договор за посрещане на ваканционни групи от Киев през целия зимен сезон.

Положително е, че след тригодишно прекъсване се подновява чартърната програма на британски туроператор до летище “Пловдив”, информират още от “Пампорово” АД. Възстановяването на чартърите според хотелиерите е симптом за съживяване и на интереса на британския пазар към курорта. Пренасочването на чартърите към София създаваше неудобство за британските туристи, удължавайки с часове пътуването им с автобус до курорта.

Дългосрочните планове на “Пампорово” АД остават фокусирани около проекта за свързване на пистите в Пампорово и Чепеларе с лифт, което се предвижда да обособи най-големия ски курорт на Балканите. Инвестицията, която “Пампорово” АД предвижда в изграждането на лифт до ски-центъра “Мечи чал” в Чепеларе, е около 50-60 млн. лв. Процедурата по издаване на разрешително за проектиране вече е задвижена, получени са първите съгласувателни решения от общините Смолян и Чепеларе, както и от Областната администрация.

Вирни се горе