Ранните записвания сочат 35% ръст на туристите в Пампорово

 Ранните записвания сочат 35% ръст на туристите в Пампорово

Инвестициите в курорта са за около 5 млн. лв. основно в изграждането на нов 4-седалков лифт и доставка на безконтактни лифт карти

Увеличение от около 35 процента при ранните записвания на туроператорите за зима 2013-2014 в Пампорово се наблюдава седмици преди старта на ски сезона, информират от “Пампорово” АД. Хотелиерите в курорта прогнозират да се запази тенденцията на плавен ръст на туристи, което се случва през последните 2-3 години като знак, че е преодолян най-тежкият период за туризма ни около икономическата криза, коментира Пантелей Мемцов, председател на Регионалната туристическа асоциация “Родопи”. Около 5 млн. лева инвестира “Пампорово” АД в подобряване на ски зоната в навечерието на зимния сезон. Повишението на туристическия поток се дължи главно на привличане на клиенти от Балканските страни. Английски, български, турски, руски, румънски, македонски, датски и гръцки ваканционни групи са основните туристи в Пампорово през тази зима. Палитрата на пазарите, на които Пампорово залага рекламни кампании, се разширява. Полски и скандинавски туристи са част от новите клиенти за ски сезона.

Най-сериозен ръст през последните години се отчита по отношение на турския пазар – над четири пъти е увеличението на туристите от южната ни съседка през миналата година, а през този зимен сезон се очаква повишение от 20-25 на сто. Турските туристи в Пампорово са представители на средната класа от Истанбул и Бурса, посочва Мариан Беляков, изпълнителен директор на “Пампорово” АД. Хотелиерите са впечатлени от нивото и класата на турските туристи, посещаващи курорта, което ги превръща в целеви пазар като платежоспособни клиенти. Рекламните кампании за привличане на балкански туристи се оказват успешни, тъй като в Пампорово през зимата се очакват групи от Македония, Сърбия, Гърция, Румъния. Насочването към руски и съседнипазари се очертава като засилена маркетингова политика за Пампорово след отлива на британски туристи по време на най-тежките години на икономическата криза. Спадът на британски групи също отминава според хотелиерите и за този зимен сезон се предвижда ръст около 20 процента при английските клиенти.

Инвестициите на “Пампорово” АД за около 5 млн. лв. за новия зимен сезон са вложени основно в изграждането на нов 4-седалков лифт и доставка на безконтактни лифт карти, с които значително ще се намалят опашките пред лифтовите станции. Наред с имиджа на ски курорта за семейна почивка, Пампорово разширява атракциите за напреднали скиори, както и възможностите на Fun Park, предназначен за екстремните сноубордисти и скиори. Повечето от хотелите в Пампорово отварят врати за студентските партита около 8 декември, а първите чартъри с британски туристи се очакват около 16-18 декември. Почти 90 процента от местата в Пампорово за Нова година вече са резервирани, а цените за празничните дни са около два пъти над средните за сезона.

Нощувките в планинския комплекс през ски сезона са в границите от 20 до 70 лева в зависимост от категорията и екстрите. Минималните цени вече достигат 20 лв. и се предлагат от апартхотелите, информират от РТА “Родопи”. Около една трета от хотелите в Пампорово през тази зима ще бъдат включени във вътрешна мрежа за газифициране на курорта. Изградена е 28-километрова вътрешна газоразпределителна мрежа, с която на хотелите се доставя метан. Новото гориво намалява почти наполовина разходите за отопление според изчисления на хотелиери.

Вирни се горе