Продължават проверките в зимните курорти

Продължават проверките в зимните курорти

За периода от 12 до 16 декември 2011 година Българска агенция по безопасност на храните извърши 3656 броя проверки по официален контрол в обектите на търговската мрежа и обществено хранене, производствени предприятия и складове за съхранение и търговия с храни. Издадени са 255 предписания, 78 акта за установяване на административно нарушение, възбранени и бракувани хранителни продукти – общо 348 кг.

6 обекта са с временно преустановена дейност, след като инспекторите установиха, че неотговарят напълно на действащото законодателство, съобщиха от агенцията. Във връзка със засилените проверки заради наближаващите религиозни и официални празници, за същия период инспекторите от Българска агенция по безопасност на храните извършиха 1561 проверки на заведения за обществено хранене и търговски обекти за храни. В резултат на проверките са издадени 112 предписания, съставени са 37 акта за установяване на административно нарушение, възбранени са 15 кг. хранителни продукти, един обект е с временно преустановена дейност.

Продължават и проверките по зимните курорти в областите Смолян, Благоевград, София област и София град, където са проверени общо 132 обекта и са съставени 9 Акта.

Най-честите нарушения са свързани с лоша текуща хигиена, пропуски в системите за самоконтрол, неизпълнение на предписание на контролен орган, липса на придружаващи документи за произход на хранителните продукти, наличие на храни без етикети, търговия с храни с изтекъл срок на годност.

Вирни се горе