Привличаме туристи с „винен“ туризъм

Привличаме туристи с „винен“ туризъм

Маршрути за „винен“ туризъм в страната ни разработиха френски експерти по поръчка на Агенцията по туризъм, информира днес изпълнителният директор на агенцията Анелия Крушкова. Маршрутите са 8 на брой, като 4 от тях са дълги, два – кратки и два – средно дълги. Разработката не е задължителен документ, тя ще бъде представена на хотелиери и туроператори, за да могат те на практика, при желание от тяхна страна, да организират съответните туристически обиколки в страната ни. За разработката на проекта агенцията е платила 16 хил. евро.

По думите на Крушкова, целта е в страната ни да се развие този популярен в Западна Европа и азиатските страни вид туризъм, още повече че България има много видове и висококачествени вина, които по този начин ще увеличат популярността си.

Експертите обясниха, че визията при избора на маршрутите им е била, да съчетаят обиколката на едни от най-добрите винарски изби в страната с разглеждане на български културни и исторически забележителности.

Така например един от дългите маршрути, с продължителност на обиколката 9 дни, включва посещението на избата в Мелник и Рилския манастир, разглеждане на Тракийската гробница в Старосел и тамошната изба, разглеждането на Стария Пловдив в съчетание с дегустация в изба „Розова долина“, разглеждане на Несебър и избите „Черноморско злато“ и „Медово“ и накрая, посещение на двореца „Евксиноград“ и избата към него.

Част от по-кратките маршрути включват посещение на Плевен и „Плевенската епопея“ и закуска в изба „Музей на виното“, посещение на комплекса „Арбанаси“ във Велико Търново, посещение на храм-паметника „Шипка“ и на Казанлък и съответно на близките винарски изби и др.

Във връзка с въпроси на Investor.bg Анелия Крушкова посочи, че маршрутите ще представляват интерес не само за чуждестранни, но и за български туристи, още повече че кратките турове могат да се съчетаят с „бизнес“ или „селски“ туризъм. Тя не конкретизира с какви цени ще бъдат винените туристически обиколки, тъй като те „би трябвало да се калкулират от туроператорите“.

Относно сегмента туристи, към които са насочени предложенията за „винен“ туризъм, според Крушкова, това главно са, от една страна хора с професионален интерес към производството и търговията с вино, а друга част са ценителите на виното и културно-историческите забележителности на страната ни.

По-рано във вторник Крушкова съобщи, че приходите от туризъм у нас за първите пет месеца на годината са се понижили с близо 8% на годишна база.

Вирни се горе