Премахват безсрочната категоризация на хотелите

Премахват безсрочната категоризация на хотелите

Въвеждане на срочна категоризация на хотелите и заведенията предвижда законопроектът за туризма, който беше приет на първо четене от парламента.

Проектът предлага въвеждане на срочност от пет години за удостоверението за категория за местата за настаняване, заведенията за хранене и развлечения, за туристическите хижи. Трябва да се има предвид, че жизненият цикъл на едно заведение за хранене и развлечение е между 6 и 18 месеца, а на хотелите – между 3 и 4 години, подновяването на категорията след нужната задълбочена проверка на място е логично действие. В подкрепа на това решение е и фактът, че поради динамичния характер на туризма като отрасъл нормативната база търпи непрекъсната промяна и усъвършенстване, като се отчитат и световните тенденции в развитието на този бранш, което на практика означава, че туристическите обекти са покрили различни изисквания (едните значително по-високи и откъм изграждане и откъм обзавеждане) за една и съща категория, което, разбира се, рефлектира върху туриста и услугата, която получава. И не на последно място – материалната база остарява морално и този период на овехтяване, амортизация и пр. е в рамките на 5 години.

Разписва се процедурата относно понижаването на категорията на туристически обект, тъй като тази възможност към момента е разписана само в Наредбата за категоризиране на средствата за подслон, местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения, а при регистрационен режим, какъвто е категоризирането на туристическите обекти, цялата административна процедура следва да бъде разписана в закона съгласно изискванията на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност. Въвежда се уведомителен режим за лицата, предоставящи кетъринг услуги, с цел извършване на контрол върху стопанската дейност, като същевременно не се поставят строги административни бариери за стартиране и упражняване на този вид дейност. С новия законопроект се разширява обхватът на обектите, подлежащи на категоризация, предефинират се видовете обекти в хотелиерството и се децентрализират дейностите в производствата по категоризация.

Целите на законопроекта са:

  1. Да осигури условия за устойчиво развитие на туризма и конкурентоспособен национален туристически продукт;

  2. Да създаде условия за развитие на специализираните видове туризъм – културен, балнео, СПА и уелнес, селски, еко, конгресен, детски и младежки, приключенски, спортен, ловен, голф и друг туризъм;

  3. Да въведе единни критерии за извършване на туристически дейности и предоставяне на туристически услуги;

  4. Да осигури защита на потребителите на туристическите услуги.

Вирни се горе