Президентът се срещна с кметовете на Смолян и Чепеларе

Президентът се срещна с кметовете на Смолян и Чепеларе

Представители на регионите да се включат в планирането на ресурсите по финансовата рамка за страната ни за периода 2014-2020 година е предложил президентът Росен Плевнелиев на среща с градоначалниците на Смолян и на Чепеларе Николай Мелемов и Тодор Бозуков и с областния управител на Смолян Стефан Стайков. „Тези милиарди в голяма степен ще бъдат изразходвани за развитие на регионите, затова техни представители трябва участват в планирането им и да се чуе техният глас”, коментира Росен Плевнелиев, който беше на посещение в Пампорово и в Чепеларе. Конкретните разговори с представители на местните власти ще продължат в столицата и през следващите шест месеца, информира президентът. Държавният глава е поздравил кметовете и областния управител на Смолян за отличната организацията на Европейската купа по ски-алпийски дисциплини за жени, която се провежда в Пампорово,съобщиха от президенството.

България трябва да направи дългосрочна стратегия за развитие на ски дестинациите, коментира Росен Плевнелиев пред журналисти и допълни, че с представителите на местните власти са набелязани конкретни мерки в тази посока. През следващите няколко седмици ще бъдат проведени срещи, на които ще бъдат обсъждани възможностите за финансиране на регионите по Програмата за развитие на селските райони и по Програмата за регионално развитие през следващия програмен период до 2020 година. „Искаме да адресираме конкретните нужди на Родопите като дестинация за всички видове туризъм и като регион с много голям потенциал”, заяви президентът. Той допълни, че с кметовете са били коментирани въпроси, свързани с развитието на инфраструктурата, строежа на пътища и с изграждането на нови гранични пунктове. Възможностите повече обекти на общините в Смолянска област да получат достъп до финансиране по националните програми за енергийна ефективност и за регионално развитие също са били сред обсъжданите теми.

В Чепеларе президентът Росен Плевнелиев посети едно от най-големите предприятия за производство на ски. „С тази фабрика показваме, че можем да произвеждаме на световно ниво, показваме доверието и предприемачеството на българите и искам да показвам този успех на България по света”, заяви президентът, след като разгледа пердприятието. „Произведено в България” заслужава да намери своите експортни пазари, подчерта президентът, който е обсъдил с областния управител на Смолян и с мениджмънта на предприятието мерки за стимулиране на производителите. Държавният глава отново припомни, че промените в законодателството, сред които са Законът за иновациите и Законът за насърчаване на инвестициите, ще помогнат на производителите да развиват на световно ниво бизнеса си в България.

Вирни се горе