Половината от българските туристи биха платили повече за екологичен туризъм

Половината от българските туристи биха платили повече за екологичен туризъм

Половината от българските туристи биха платили повече за екологичен туризъм. Това заяви на лекция Луси Мъккуумс, от Международния център за отговорен туризъм във Великобритания по време на конференция „Ползи за бизнеса от корпоративната социална отговорност в туризма", предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.

Тя посъветва представителите на българския бизнес-форум да включат местните хора и да използват местните природни богатства, за да осигурят по-добри условия за туристите.

По време на конференцията беше изчетено обръщение на заместник-министъра, отговарящ за туризма в България, Иво Маринов, в което той заявява, че българското правителство е наясно с факта, че туризма трябва да бъде преди всичко отговорен, за да се развива устойчиво. „Правителството знае, че частният сектор е двигателят на развитието на активите на българския туризъм, които носят на страната като цяло значителни финансови ползи и очаква сектора да се държи по начин, който е социално, екологично, икономически отговорен", пише още в изявлението си министърът. Основните цели на конференцията са да популяризират корпоративната социална отговорност в България. За тази цел на форума присъстваха 10 лектори.

Според последните изследвания на това дали е отговорен туризма по българското Черноморие резултатите показват, че нуждите на туристите все още не са напълно задоволени от туристическата индустрия в България. Туристите се оплакват от наличието на множество боклуци, липсата на достатъчна информация за българската култура и местните забележителности и малкото предложения за екскурзии сред природата. От общинските власти се очаква да насочат повече усилия в изграждането на по-добра инфраструктура и прилагането на по-строг контрол върху строителството.

Вирни се горе