По проект "Скулптура и дърво" разкрасяват Пампорово

По проект "Скулптура и дърво" разкрасяват Пампорово

В периода от 1 до 15 август „Национална Художествена Академия” гр. София и „Пампорово” АД съвместно реализират художествен проект „Скулптура в дърво“ на територията на курортен комплекс Пампорово. В проекта участват преподаватели и студенти от НХА, факултет за приложни изкуства (ФПИ), катедра „Резба” и „Метал”, дисциплина Скулптура – под ръководството на проф. Велислав Минеков – председател на общото събрание на ФПИ, проф. Петър Бонев – ръководител на катедра Резба и доц. Емил Бачийски – ръководител на катедра Метал.

Проектът има за цел да реализира и ситуира в парковото пространство на к.к. Пампорово 15 скулптурни произведения от дърво. Основен материал, който се използва от студентите е трупен дъбов, буков или иглолистен дървен материал с размери /d – 50см, h – 250/300см/ за изработка на скулптурните произведения, като всеки участник по желание може да използва и допълнителни материали, като камък, метал и др.

Проектът създава условия, чрез съвместна работа, преподаватели и студенти от НХА да визуализират нови методи и форми на творческо създаване при различните тенденции и форми на творческия процес. Цел на проекта е чрез реализираните скулптури да се създаде скулптурна експозиция в екстериорното и интериорно пространство, която би допринесла за развитие на културния туризъм в Пампорово и региона.

Проект “Скулптура в дърво” е един прекрасен пoдарък за 80 годишнината на курорт Пампорово. Скулптурите може да разгледате в централното парково пространство на курорта, около хотели Перелик и Орловец.

Вирни се горе