Пет общини инициират организация за управление на Туристически район Родопи

Пет общини инициират организация за управление на Туристически район Родопи

Пет общини и три туристически сдружения инициират създаването на Организация за управление на Туристическия район Родопи

Под егидата на областния управител Недялко Славов, в съвместна инициатива с кмета на община Смолян Николай Мелемов и председателя на УС на Регионална туристическа асоциация „Родопи” Пантелей Мемцов, след различни срещи и проучвателни разговори с представители на местни власти и туристически сдружения, вписани в Регистъра на Министерството на туризма, е поета инициатива и стартира процес по създаване на Туристически район „Родопи“.

Първа стъпка в този процес е учредяването на неговата Организация за управление. Днес се проведе първата работна среща за конституиране на Учредителен комитет за създаване на организация за управление на Туристически район „Родопи”, в съответствие с чл. 22 и чл. 24 от Закона за туризма. Съгласно нормативните изисквания на закона – Организация за управление на туристически район се учредява от: туристически сдружения, вписани в Националния туристически регистър, чието седалище е на територията на туристическия район, и поне четири общини от територията на туристическия район.

ТР „Родопи” обхваща 27 общини в областите Смолян, Пазарджик, Пловдив, Хасково и Кърджали. В процедурите по учредяване на организацията участват пет общини – Смолян, Чепеларе, Доспат, Велинград и Маджарово, и три туристически сдружения – Регионална туристическа асоциация „Родопи”, туристическите сдружения във Велинград и в Смолян. В организацията за управление на туристическия район могат да членуват туристически сдружения, вписани в Националния туристически регистър, общински и областни администрации, научни организации, институции и училища в областта на туризма, сдружения на потребителите и други институции и организации, чието седалище или място на извършване на дейността е на територията на туристическия район, национални, общински и регионални музеи, национални и природни паркове, намиращи се на територията на района.

Срещата беше открита от областният управител Недялко Славов и водена от заместник-областният управител Тодор Бозуков. Присъстващите се запознаха и обсъдиха дейностите на учредителния съвет, учредителните комисии, процедурните срокове. Прие се план-график на дейностите за учредяване на Организация за управление на Туристически район „Родопи”. След като се обсъдиха текстовете на заявлението за учредяване на организацията, адресирано до министъра на туризма Николина Ангелкова, членовете на Учредителната комисия гласуваха и взеха решение до края на този месец заявлението да бъде изпратено.

Областният управител на област Смолян Недялко Славов беше избран да представлява Учредителната комисия до учредяването на Туристически район „Родопи”. Взе се решение да бъдат съставени три комисии, които да подготвят учредяването на организацията – Комисия за изготвяне на документите по учредяване на ТР „Родопи”, Комисия за провеждане на работни срещи и Комисия за подготовка на учредителното „В избора на потенциални членове на Учредителния комитет, както и в осъществяването на всички последващи инициативи в дейността на Район „Родопи”, изключително значение се отдава на равноправно представителство от всички административни области, общини и туристически организации от бъдещия район. Трябва да има балансирано участие в управлението на организацията, за да бъдат постигнати целите и ползите за целия район, за всички общини в него. Основната цел при създаването на Туристически район „Родопи” е формиране на регионални туристически продукти и осъществяване на регионален маркетинг и реклама.”, отбеляза заместник-областният управител Тодор Бозуков.

Вирни се горе