Пантелей Мемцов: „Между 4 и 5 години ще бъдат нужни на туристическият бранш да се възстанови след Ковид – кризата“

 Пантелей Мемцов: „Между 4 и 5 години ще бъдат нужни на туристическият бранш да се възстанови след Ковид – кризата“

Интервю с Пантелей Мемцов – председател на Регионална туристическа асоциация „Родопи“ – Смолян

Г-н Мемцов, как се отразява кризата с Ковид – 19 на сектор туризъм?

Туристическата индустрия е една от най-пострадалите в икономиката на държавата. За съжаление това, което беше предприето от държавата е недостатъчно, за да се подпомогне бизнеса. Тук нещата трябва да се разделят на две – от една страна има нужда от подкрепа за самите хора и работните места, което беше направено с мерките 60/40, после 80/20. Но тук трябва да се има предвид, че стопански субект, който не извършва дейност няма от къде да генерира тези средства, които трябва да даде. Тук трябва да има промяна, защото освен работните заплати, работодателя трябва да се заплащат и оперативни разходи, данъци и така нататък. Трябва да се помисли и върху второто направление, а именно за подпомагане на смия бизнес, тоест покриване на тези разходи, които са извън разходите за труд на персонала. Трябва да има двете направления – едното е към работещите, с цел запазване на работните места, а другото трябва да бъде към самите фирми, за да могат те да оцелеят в тази сложна обстановка.

На прага на сезон 2020/2021 година сме, как и кога според вас ще стартира сезона?

Очертава се най-тежкия сезон от много години насам. Надявам се поне на 21 декември този сезон да стартира, защото хотелите имат готовност да посрещнат туристи. Въпросът е какъв ще бъде хоризонта, дали ще има спад на заболяемостта и сезонът ще е до края на март или ще се наложи ново затваряне. Не ми се иска такава хипотеза. Тук трябва да отбележим и друго, че тази година ще бъдат туристи само от България, защото достъпността е много трудна. Български туристи, които традиционно провеждат своята ски ваканция в западните курорти, този път няма да имат тази възможност и ще предпочетат нашите зимни курорти. Аз бих искал да се обърна към тях и да ги уверя, че условията в нашите зимни курорти са отлични, хотелите са готови, като са предприети всички противоепидемични мерки, ски услугата е на много високо ниво. Освен това от тази година се създаде система за онлайн закупуване на карти, което ще предотврати струпването на много хора. Тези карти важат и за двата ски курорта – Мечи чал и Пампорово. От друга страна зимните курорти са основание за укрепване на здравето на хората. От една страна се наслаждават на ски пистите и хубавата природа, а от друга – имунната система повишава своите възможности за борба с всички болести, не само с Ковид – 19.

Ако хипотетично си представим, че след 21 декември ситуацията на частичен локдаун продължи, как ще се отрази това на туризма?

Това даже като хипотеза не бих искал да го разглеждам, защото това ще бъде пълна катастрофа и за икономиката на държавата, и за туристическата индустрия. Всички работници трябва да бъдат освободени, да отидат на трудовите борси и фирмите ще изпаднат в несъстоятелност. Аз мисля, че тези мерки, които сега са предприети, ще дадат дори и малък резултат, за да може да се стартира зимния сезон, а после вече след 10 януари ще се види каква е ситуацията и мерките може да станат още по-драстични, но за сега не виждам причини да се взема решение в обратната посока, защото, както казах, в планинските курорти се укрепва организма и имунната система на хората.

Какво предлагате за подпомагане на туристическия бранш?

Ние предлагаме да се доразвие тази мярка 60/40, за да няма нужда работодателя да дава пари на работника, който всъщност не работи, а тези пари се дават всъщност да запази своята принадлежност към дадената фирма и в момента, в който заработи, да е готова веднага да събере персонала. Същите пари вместо да ги дава държавата на бюрото по труда, да ги дава на работника, който пък от своя страна да има отговорност към фирмата. И второто нещо, което предлагаме е помощ към самата фирма.

Според вас какви ще бъдат реалните загуби за държавата?

Доста сериозни, сравнени с други години. Трябва да се намерят много гъвкави форми, трябва да се научим да живеем и работим в условията на Ковид – 19, за да спасим хората, но и икономиката на държавата.

Колко години ще се възстановява браншът след Ковид – кризата?

Между 4 и 5 години, ако приемем условието, че Ковид – 19, като всяко нещо има своя жизнен цикъл и ако възникна в края на миналата година, догодина той ще отшуми или ще бъде в минимални мащаби. Тогава няма да имаме тези притеснения, които са в момента.

Как стои въпросът с малките хотели и къщите за гости в региона?

При тях нещата сравнително нормални, предвид това, че те работят със собствени сили и средства и не наемат външни хора, което ги прави много гъвкави. Още повече, че повечето от тях отговарят на изискването за допустим капацитет – 15 души. И през лятото малките къщи за гости бяха по-търсени, очаква се същото и през зимния сезон.

Вирни се горе