Пампорово пуска новия лифт "Двата моста" за ски сезона

 Пампорово пуска новия лифт "Двата моста" за ски сезона

Въпреки че е готов от две години, новият лифт досега не е работил поради административни пречки

Пампорово ще закрие сезона със скокове в басейн – 16 апр Сагата около лифта “Двата моста” в Пампорово приключи и той ще бъде пуснат в експлоатация през новия ски сезон, съобщи изпълнителният директор на на “Пампорово” АД Мариян Беляков за “Дневник”.

Въвеждането на “Двата моста” в експлоатация беше спряно от ДНСК преди две години по сигнал на организацията “Синята планета”, според която в Пампорово е построен нов лифт без разрешение. Според ДНСК вече готовото съоръжение е било изградено без одобрени инвестиционни проекти и разрешение за строеж и без правно основание за заемане на терена.

В края на миналата година “Пампорово” спечели делото срещу решението на строителния контрол във ВАС. Тогава съдът определи, че “липсва категоричен извод, че е извършено изцяло ново строителство”.

“От няколко седмици имаме издаден акт 16, така че лифтът ще може да функционира, когато започне новият зимен сезон”, заяви Беляков.

“Двата моста” значително ще облекчи най-натовареното съоръжение в ски зоната на Пампорово – “Малина”, където като правило се оформят големи опашки на триседалковия лифт от 80-те години.

Той представлява нов четириседалков лифт за 3.8 млн. евро, който заменя стар влек тип “паничка” покрай част от по-стръмните писти в курорта. Там преди години загина създателят на курорта арх. Петър Петров, а преди време от “Пампорово” обявиха, че новият лифт ще носи неговото име.

“Предвиждаме в бъдеще да сменим и триседалковия лифт, но засега новият лифт ще помогне много, за да се нормализира ситуацията в този край на курорта, където обикновено събота и неделя се оформят големи опашки”, каза Беляков.

Вирни се горе