Пампорово откри новия зимен сезон, за първи път в България имаме обединени две ски зони /СНИМКИ/

Пампорово откри новия зимен сезон, за първи път в България имаме обединени две ски зони /СНИМКИ/

Над 7 хиляди туристи посетиха курорта Пампорово днес за официалното откриване на новия зимен сезон "2 в 1".

Слънчевото време, перфектните условия за ски и безплатните лифтове привлякоха хиляди туристи от рано сутринта. Официалната церемония започна на плац “Студенец” в 12:00 часа на обяд с много емоции и изпълнението на ансамбъл „Орфей“ от Чепеларе и талантливата 11-годишна Мария Берова, наследничка на Валя Балканска. Отец Станимир от църквата в Пампорово отслужи водосвет за здраве и успешен сезон. За многобройната публиката от дружеството се бяха погрижили с атрактивни забавления през целия ден – DJ парти от сутринта до вечерта, зимен фест с топли напитки и атрактивни състезания от спонсорите, забавни игри и томбола с много награди за малки и големи.

Първото в България коопериране между две съседни ски зони, които ще работят в тандем с единна билетна и транспортна система днес стана факт. През 2016-та двата съседни върха Снежанка и Мечи Чал, подслонили десетки километри писти, ще приемат всички любители на планината, които обожават зимните спортове да изпробват подготвените ски писти и пътища едновременно в Пампорово и Мечи Чал. За първи път ски зоните в Пампорово и Мечи чал са с общи лифт карти, а скиорите ще се возят със ски шатъл бусове безплатно.

Ски сезонът официално бе открит от мажоритарният собственик на „Пампорово“ АД Цветелина Бориславова, министърът на туризма Николина Ангелкова, зам.-министърът на спорта Асен Марков, кметовете на Смолян и Чепеларе Николай Мелемов и Славка Чакърова, олимпийската ни шампионка Екатерина Дафовска, областният управител Недялко Славов и зам. – областният управител Тодор Бозуков, Благой Рагин – председател на БХРА и изпълнителният директор на Пампорово Мариян Беляков, които с минута мълчание почетоха жертвите от трагедията в Хитрино.

„Откриваме сезона с две зони в една. Имаше много препятствия, но това е само началото на един много дългосрочен проект, който ще даде възможност на двете зони да бъдат не само зимни дестинации, а целогодишни, успешни дестинации в България. Тази година връзката ще бъде само с автобусите. Една от основните причини за това е, че трябва да се извадят много разрешения, без да сме ги взели, без да сме подписали договори с частните собственици на гори, няма да предприемем стъпки. За свързването на двете ски зони с лифтове всичко зависи доколко бързо ще могат да реагират държавните институции с необходимите разрешения, за които сме подали вече голяма част от документите, както и кооперациите, които са собственици на земите. Полагаме усилия това да стане възможно най-бързо. Амбициите ни са да разширим и двете ски зони. Всичко, което правим, го правим с цялото си сърце", каза Цветелина Бориславова.

Мажоритарният собственик на “Пампорово” АД посочи, че са изготвени проекти за разширяване и на двете зони. Мечи чал има огромен потенциал със северни склонове, по които могат да се направят още много добри писти, прогнозира Бориславова. Тя допълни, че в плановете за развитие на Пампорово-Мечи чал като целогодишни дестинации се залага и на уникалното за Европа явление – отрицателната йонизация на въздуха, която се среща само в този регион.

"В Пампорово задължително ще се развива и балнеотуризъм с топлата минерална вода от Беденски бани. Работим в тази посока и това се планира да стане в следващите години, така че курорта да предлага и оздравителни процедури, което заедно с лековития въздух ще спомага и за бързо възстановяване на спортисти, заяви Цветелина Бориславова в отговор на въпрос на SmolyanNews.com

„За първи път в България имаме обединени две ски зони, мечтата на всеки министър на туризма. Пампорово е най-добрия курорт за семейства“, заяви министърт на туризма Николина Ангелкова. Близо 70 хил. туристи избраха Пампорово през миналия зимен сезон, а техните нощувки бяха повече от 240 хил. Нека си пожелаем, че този сезон ще имаме още по-добри резултати, каза министър Ангелкова. По думите ѝ, най-умерените прогнози са за около 5-7% ръст общо за страната за предстоящия зимен сезон, но стартирането му толкова рано и наличието на сняг за практикуване на зимни спортове в началото на декември, са предпоставки за още по-добри резултати.

"Откриването на зимния сезон в Пампорово винаги е празник за всички нас. Нека целият сезон бъде такъв, каза при откриването кметът на Смолян Николай Мелемов. Да си пожелаем много сняг, слънце и доволни туристи. Кметът на община Чепеларе Славка Чакърова отбеляза, че е изключително щастлива, че има резултат от положените усилия, за да се случи това историческо обединение. Тя благодари на „Пампорово“ АД за доброто сътрудничество и инвеститорската им стабилност, с която бъдещето на двете зони е оптимистично.

Хотелите в курорта Пампорово са пълни за Коледните и новогодишните празници, каза пред журналисти излънителният директор Мариян Беляков. Легловата база в курорта официално е около 11 000 легла, а неофициално около 15 000 легла, но през празничните дни в Пампорово се очаква да почиват 30 хиляди туристи, отбеляза Беляков.

Празника продължи с изпълненията на Михаела Филева и зимен фест с топли напитки.

Вирни се горе