"Пампорово" АД спечели дело в съда срещу натиска да събаря ремонтиран ски лифт

"Пампорово" АД спечели дело в съда срещу натиска да събаря ремонтиран ски лифт

Председателят на балнеологична и спа асоциация даде хотела си “Мургавец” за 10 години на турска фирма

Откакто управлява правителството Орешарски, стопанските среди в Смолян, без оглед на партийните си ангажименти, са единодушни, че натискът срещу дружеството – ски оператор в 80-годишния курорт Пампорово да събори модернизирания от него ски лифт “Двата моста” отива далеч отвъд обичайното бюрократично “заяждане”. След като се оказа, че младият директор на Държавното лесничейство в Широка лъка съвестно си е изпълнявал задълженията по гората около новоремонтирания лифт на “Пампорово” АД и няма как да се докаже “незаконна сеч”, необяснимата чиновническа ярост „избѝ“ през ДНСК (държавния надзор по строителен контрол). Без да се потърсят за обяснение авторитетния строител на ски лифта и световния доставчик на оборудването, длъжностни лица издадоха “заповед за премахване” и постановиха глоба от 30 000 лв. Междувременно, иззад сивата бюрократична мъгла се появи никому неизвестната неправителствена екоорганизация “Синята планета” (без посочени за контакти длъжностни лица), която се превърна в поредният рупор срещу лифта в медии и адиминстративни структури. Въпреки, че на двете съдебни дела в подкрепа на обвинението срещу “Пампорово” АД се яви лично сегашният директор на ДНСК арх. Николай Христов, което е прецедент в историята на тази служба, Административният съд в Смолян присъди в полза на ски оператора и отмени всички досегашни заповеди на горските и строителни структури.

Заради бюрократичната война около ремонтирания лифт, местен хотелиер не успя да построи замисления от него малък параклис в памет на загиналия на старото ски съоръжение бивш главен архитект на Смолян.

Щедрите обещания на отиващ си вицепемиер за хиляди турски туристи в Пампорово и другите ни зимни курорти, за съжаление, не се реализираха. За сметка на това може да се окаже, че от Турция ще дойдат инвестиции в родопския курорт.

Само за 5 работни дни турска хотелиерска структура успя да приеме за управление отдадения й с 10-годишен договор за наем емблематичен за Пампорово спа хотел “Мургавец”. Негов собственик е хотелиерът и председател на Българския съюз по балнеология и спа туризъм Стефан Шарлопов. Турският туроператор възнамерявал да избягва скъпите български визи като превозва скиори от Истанбул през Гърция и новия ГКПП “Маказа” до Кърджали. Намерението на турския инвеститор е, освен турци, част от летния му контингент от азербайджанци, белоруси и руснаци да бъде насочван чрез кацания на летище Пловдив именно към курорта Пампорово.

Вирни се горе