"Пампорово" АД организира обсъждане на Закона за туризма

"Пампорово" АД организира обсъждане на Закона за туризма

На срещата еколози и корпоративни юристи показаха, че проблемите на българските планини и на планинския туризъм могат да се обсъждат конструктивно и в доброжелателен дух.

Извън допуснатото безразборно, незавършено и зарязано заради фалит строителство на хотели (вкл. върху свлачища), в 80-годишният курорт Пампорово скиорската инфраструктура като че ли не предизвиква особени екологични проблеми. Въпреки това дружеството – ски оператор в родопския курорт – “Пампорово"АД, което има само 2 хотела и една стара вила от времето на соца, стана инициатор за поредица от делови срещи между еколози и корпоративни адвокати по проекта за нов Закон за туризма в частта "планински курорти”.

На състоялата се среща известният “зелен адвокат” Свилен Овчаров изтъкна, че не вярва в “последващия контрол” по прилагане на екологичното законодателство, тъй като на държавните служители планинските курорти им се виждали “далече, високо и студено“. Бившият директор на Националния парк “Витоша” лесовъдът Тома Белев го подкрепи, че досегашният горчив български опит показал, как “концесия” се превърна в “мръсна дума” за стопанските реалности, а корупцията, съчетана с провинциална леност и слаб професионализъм на районните инспекции за опазване на околната среда, добавяла ерозия не само на планините, но и в обществените отношения. Еколозите предупреждиха обиграните корпоративни адвокати, че няма как да се включи в Закона за туризма текст за “принудително отчуждаване” чрез министри и областни управители на земи на частни собственици заради новите ски проекти, защото вече решен от Европейския съд в Страсбург “испански казус” е допълнителна гаранция, че подобен текст няма да мине и в българския Конституционен съд. Въпреки чутото, представената на срещата фирмена “ски адвокатура” остана приятно изненадана от готовността на еколозите да се търси намаляване на държавните такси за промяна на предназначението на поземлени имоти, разрешени за ски проекти, тъй като декарите за ски писти и квадратурите застроена хотелска площ не са сравними нито по площ, нито по доходност. Пълно “спестяване” на държавни такси чрез български витиеватости за “публично-частни партньорства” според еколозите не бива да се допуска, тъй като Евросъюзът и Световната банка отдавна притискат България за "нерегламентирана държавна помощ” към частни предприемачи и заобикаляне на правилата на свободната пазарна конкуренция.

Вирни се горе