Отварят за туристи най-високопланинската тракийска крепост на Балканите

Отварят за  туристи най-високопланинската тракийска крепост на Балканите

През месец юни отварят за туристически посещения една от най-ранните християнски базилики и най-високопланинската тракийска крепост на Балканския полуостров, намиращи се край смолянското село Гела. Това стана ясно на пресконференция в Смолян, където представиха резултатите от приключилите археологически проучвания по проект „Изследване, консервация и популяризиране на тракийска крепост Градище и ранно византийска Базилика, Гела, Западни Родопи, България". В брифинга взеха участие реализаторите на проекта Петко Николов – председател на Фондация"Развитие на индустриалното, културно и природно наследство", който е ръководител на проекта, научен ръководител на проекта – доц. Маргарита Ваклинова от Археологическия институт към БАН, и ръководителите на разкопките –археолозите Николай Бояджиев и Дамян Дамянов от Регионален исторически музей „Стою Шишков" – Смолян. В проучванията като консултант участва и професор Валерия Фол. Бюджета по проекта е 349 095 евро, от които безвъзмездната помощ е в размер на 314 186 евро.

По време на изпълнението му бе извършено археологическо проучване , консервация и популяризиране на двамата археологически проекта, които са от изключителна значимост за страната. Ранновизантийската базилика е мястото, откъдето е започнало покръстването на тракийските племена в Родопите и тяхното приобщаване към лоното християнството. Тя е била и най-голямата и богато украсена ранновизантийска църква в Средните Родопи.Базиликата е открита в далечната 1967г. от проф. Маргарита Ваклинова.Археологическото допроучване, изпълнено в рамките на проекта през 2010г. позволява цялостното разкриване на този изключително интересен паметник на културата. Запазените стени на християнския комплекс са консервирани и са поставени информационни табели на английски и български език. Реализирането на проекта допринесе съществено за осветляване началото на християнизацията на Европа. Вторият проект проучен в рамките на проекта също е много интересен. Това е разположената на най-голяма надморска височина в страната ,а вероятно и на Балканския полуостров тракийска крепост. По площ тя и най-голямата в Родопите. Крепостта"Градище" е разположена на 3,5 км.югозападно от село Гела.

Тя е била отбранително съоръжение,изградено на терен с голяма надморска височина. Това е най-добре запазената в Родопите, но и трудно достъпна тракийска крепост. Тогава площта на укрепителното Съоръжение достига вече около 3 декара. „Градище" е функционирала, като крепост-убежище и през късножелязната епоха. Крепостта имала и светилище, което представлява панорамна площадка с лек наклон към изгрева на слънцето.Уникалното на тракийската крепост „Градище" е че тя се оказва строена на чисто място, където не е съществувала крепост. Уникалното е и това, че крепостта не е използвана през по-късните епохи, което я запазва до наши дни.

Вирни се горе