Огнено шоу за откриването на връх Снежанка

Огнено шоу за откриването на връх Снежанка

Минусовите температури на Пампорово улесняват работата на оръдията за изкуствен сняг за добавяне на снежна покривка по пистите за очакваното първо откриване на ски сезона в България, което ще се състои в родопския курорт тази събота, 7 декември.

Титулярната собственичка на "Пампорово"АД Цветелина Бориславова със сигурност отново ще направи елегантна програма за откриването на ски сезона, като на 7 декември лифтовете ще бъдат безплатни за туристите в курорта. Подготвя се и ефектно огнено шоу на връх Снежанка до горната станция на станалия гореща медийна тема новоизграден лифт от дружеството, заради предписанието на ДНСК, че строежът е незаконен и трябва да бъде разрушен. "Пампорово"АД притежава само 2 хотела и стара БКП-резиденция в 80-годишния родопски курорт, но отговорността за цялата ски инфраструктура пада върху него.

Запорираният от банка новопостроен хотел „Орфей" като че ли е намерил бургаски собственици, които ще доведат собствен „морски" екип за обслужване на зимните туристи, и дори покритият му басейн (най-голям в Пампорово) вече е изпробван в присъствието на избрани гости-туроператори.

Междувременно, друга известна дама – банкерската вдовица Весела Кюлева, изчаква на свой ред писмени разрешения от РИОСВ-Смолян, за да започне изграждането на 4-етажен хотелски строеж в два корпуса върху закупен още през 2007 г. парцел от 3,6 дка в местността “Караманджа”.

Трета силна дама – бившата кметица на Смолян Дора Янкова, е заявила пред в."Отзвук", че „за да е полезна на района" е готова да подкрепи пред Конституционния съд „ревизия" на стопирания по правилата на Евросъюза проект за изграждане на нов ски курорт “Супер Перелик”. Като кмет на Смолян г-жа Янкова вкара общината в миноритарни съдружия в обща фирма със собственик на фабрика за пластмасови изделия като апортира хиляди декари общински гори редом до „горски заменки", за които бившият евродепутат и БСП министър Атанас Папаризов предупреждаваше, че ще бъдат считани от Евросъюза за непозволена държавна помощ към частни предприемачи. От друга страна този инвестиционен проект беше планиран върху 100-годишна законна собственост на 6000 дребни горски кооператори.

Няма логично обяснение защо при желанието на Дора Янкова да се разширява инвестиционния „фронт" чрез ново курортно строителство в защитената европейска зона “Натура-2000”, по време на 8-годишното си кметуване в Смолян тя не потърси „публично-частно партньорство" с утвърдения и доказан оператор на инфраструктурата в Пампорово. Заедно с „Пампорово“ АД общината можеше да направи съдружие, за да се подменят с модерни съоръжения архаичен ски лифт от Смолянските езера (обявени за квартал на града) до връх Снежанка и запуснат ски влек над с. Стойките. Горската кооперация в Стойките вече има опит с гласувани сервитутни права по модерния 6-седалков лифт от селото до връх Снежанка, а през март догодина вероятно ще бъде взето решение и за лифтовите подходи от Пампорово към пистите на Мечи чал в съседния курорт Чепеларе. Това „ски обединение" е било замислено още при проектирането на лифтовите съоръжения по времето на социализма, но после е изоставено. Днес, както казват родопчани, „духат други ветрове" и не е ясно доколко са попътни за устойчивото развитие на Родопите като курортна зона с разумен баланс между строителство и съхранени горски екосистеми.

Засега общите очаквания са за традиционно хубаво време на Пампорово по Коледа и Нова година.

Вирни се горе