Обмислят ваучери за 50% по-евтини ваканции

Обмислят ваучери за 50% по-евтини ваканции

Лятната почивка може да струва 50% по-евтино, ако бъде въведена ваучерна система за българи в курортите на страната. Предложението е на Националното сдружение на малкия и среден бизнес в туризма.

Притежателят на такава карта ще се определя като организиран турист, което означава, че той ще плаща наравно с германските и британските туристи, а не два пъти повече както е в момента, каза председателят на сдружението Веселин Банковски, цитиран от БТА.

От браншовата организация очакват след въвеждането на подобни карти почивките и бизнес-туровете да поевтинеят между 10 и 50 на сто. Идеята е издадената карта да важи за всички големи градове и курорти. „Въпросът е обаче кои обекти ще подкрепят тази инициатива", отбеляза Банковски. Той уточни, че има резерви по отношение на туристически обекти, които са със 100% чуждестранно участие, които на този етап нямат интерес към подобна инициатива.

Сдружението ще обсъди идеята си следващата седмица с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и ще се аргументира, че с въвеждането на подобни карти ще бъдат привлечени най-вече корпоративни клиенти. Целта е големите компании да бъдат мотивирани да ползват такива карти за своите служители както за командировки в страната, така и за почивки. Очакваният ефект е повишаването на нивото на средна заетост на хотелите, с което ще се създаде възможност персоналът да бъде по-дълго време ангажиран, а това означава и по-качествено обслужване.

Идеята на сдружението е от 1 май подобни карти вече да са на разположение на компаниите и те да могат да ги предоставят на служителите. Банковски припомни, че през миналата година спрямо 2008 г. статистиката отчита голям прираст на броя на българите, които са избрали да почиват в страната. През 2008 г. ръстът на посещенията на българите е бил 4 – 8 на сто, докато през 2009 г. е нараснал между 10 и 15 на сто.

Председателят на сдружението туристическите пакети за великденските празници в страната да са на цени с около 10% по-ниски спрямо миналогодишните, а туристическият бизнес очаква най-много да са чуждестранните гости от Румъния. Заради кризата в южната ни съседка, най-вероятно ще има спад на гръцки туристи.

За летния сезон от браншовата организация очакват да се запази тенденцията от миналото лято – най-предпочитана да е едноседмичната почивка, което е причина да се смята, че като цяло приходите от летен туризъм ще са на миналогодишните равнища. Те обаче според сдружението не са били ефективни. Приходите от едноседмична почивка са значително по-малки от тези за две и повече седмици.

Заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, цитиран от БТА, потвърди, че ще има лек спад на посещенията на гръцки туристи в България за великденските празници, докато българите преобладаващо ще предпочетат да посрещнат празника в страната.

Помолен да коментира летния сезон Маринов каза, че се очаква да има ръст на германския и скандинавския пазари, както и този от Бенелюкс. За Русия се очаква да се запазят миналогодишните показатели. Като цяло Маринов определи туристическия пазар за тази година като стабилизиран и дори очаква да има подобрение спрямо миналата година. „Това ще зависи от отстъпките, които ще предложат хотелиерите", подчерта Маринов.

Вирни се горе