Областният управител участва в бизнес форум на тема „Възможности за облекчаване на визовия режим”

 Областният управител участва в бизнес форум на тема „Възможности за облекчаване на визовия режим”

Областният управител инж. Димитър Кръстанов взе участие в бизнес форум на тема „Възможности за облекчаване на визовия режим между Република България и Република Турция”, който се проведе в к.к. Пампорово. Участие в него взеха стопанските камари и предприемачи от двете побратимени общини Смолян и Ялова. По темата за облекчаване на визовия режим, отношение взеха Анелия Бъклова – съветник на вицепремиера Даниела Бобева по въпросите на туризма, Албена Методиева – експерт „Маркетинг, реклама и информация в туризма”, генералният консул на Република Турция в Пловдив г-н Шенер Джебеджи и директорът на дирекция „Международни отношения“ в община Ялова Дженгиз Дерели, съобщиха от пресцентъра на областната управа.

Областният управител инж. Кръстанов запозна гостите с благоприятното географско разположение на област Смолян, което допринася за развитието на туризма. Той изтъкна, че българското правителство е запознато с проблемите на региона, като посочи за пример отпуснатите средства за ремонт на пътища в областта, включително и на обекти намиращи се в непосредствена близост до к.к. Пампорово. С това инж. Кръстанов подчерта, че се полагат грижи за курорта в цялост, както и усилия за подобряване на инфраструктурата. Областния управител открои и възможностите по отношение на европейските структурни инвестиционни фондове, от които област Смолян ще може да се възползва през следващия планов период 2014-2020 г. за развитие както на дърводобива, преработващата промишленост, здравеопазване, образование и социални дейности, така и на туристическият отрасъл. „В развитието на туризма ние ще търсим съдействието на всички наши съседи и партньори, за да увеличаваме посещаемостта в нашите курорти”, каза в заключение инж. Кръстанов.

Г-жа Анелия Бъклова очерта конкретните стъпки, които българското правителство е предприело и изпълнява по отношение на облекчаване на визовия режим. Тя заяви, че до скоро е била само една оторизираната фирма за издаване на български визи за турски граждани, но вече такова право ще имат повече фирми, с което ще се намалят цените на визите. Наред с това българските консулства в Р Турция вече са оптимизирали своята дейност и така ще имат възможността да издават повече визи, включително и намаляване на срока за тяхното издаване. Друго такова облекчение е възможността за подаване на електронни заявки за визи. Форума продължи с дискусия по темата от страна на всички участници. В края на срещата генералният консул Шенер Джебеджи отправи покана за официално посещение на Областният управител инж. Димитър Кръстанов в Република Турция, което да се осъществи възможно в най-скоро време.

Вирни се горе