Нищо за България не е загубено

Нищо за България не е загубено

Тази събота пътуваме към Родопите, в едно ивайловградско село, с оцелели двама жители и останки от достолепна някога църква… там отиват двама млади и образовани българи –Вилиан Стефанов и Александър Караджов от сдружение „Забравената България“. Те разказват за своите каузи, между които е и Библиотека на колела в Родопите. С идеята да се спрат обезлюдяването и забравата…

Идеята на “Забравената България " е да се покажат красивите и забравени места на България, които носят и духовни ценности, да се популяризират, а защо не и да се възстановят. Да се спрат обезлюдяването и забравата… казват Вилиан Стефанов и Александър Караджов, който е обявен и за "доброволец на годината” от община Смолян, за участието му при снеговалежите в Родопите, които откъснаха от света няколко села.

Съботната сутрин двамата посрещат в село Сив кладенец, на няколко километра от границата с Гърция, с двама жители и порутената църква “Св.Димитър”. Да нагледат и хората, и църквата. И да помогнат, с каквото могат.

Разказват и за друг случай, в село Безводно в затвореното отдавна училище откриват училищен дневник, от който се разбира, че там през миналия век учениците, които са около 400, са изучавали няколко езика, между които и латински. И още много такива случаи .

Книгата на двамата “Пътеводител на Забравената България” е радва на голям интерес. Двамата вярват, че нищо за България не е загубено. Всичко хубаво за България скоро ще се вижда !

Сега те работят и за друга кауза – “Библиотека на колела в Родопите”. Търсят спомоществователи. Всеки може да ги открие на и подкрепи на сайта “Забравената България”.

Вирни се горе