Недялко Славов: Пампорово е един от най-добрите курорти за семейна почивка, не само през зимата, а и през четирите сезона в годината

Недялко Славов: Пампорово е един от най-добрите курорти за семейна почивка, не само през зимата, а и през четирите сезона в годината

По покана на областния управител Недялко Славов, министърът на туризма Николина Ангелкова е официален гост на XІІ-то по ред Туристическото изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона” в к.к.Пампорово.

Днес, 16 октомври, тя участва в дискусионна среща. Участници в срещата, организатори, журналисти, ученици от областта, учащи в паралелки с профил „Туризъм” задаваха въпроси на министър Ангелкова, след презентацията й за националните приоритети в сферата на туризма. Заместник-областният Андриян Петров – участник в срещата, се поинтересува за стратегиите на министерството, свързани с развитието на младите кадри в България. „Аз използвам случая, че тук присъстват толкова много млади хора, изучаващи специалност „Туризъм”. Това са потенциалните специалисти, които могат да изведат туризма на едно друго ниво след няколко години. Какъв е пътя, какво ще направи министерството тези хора да ги задържим в България?”, отправи въпросът си Петров. Министърът на туризма Николина Ангелкова отговори на въпрос, че в Министерски съвет се обсъждат варианти в новия законопроект в Закона за туризма, а именно учебните планове и програми да се съгласуват с Министерството на туризма. От своя страна Министерството поема ангажимента да съгласува всичко с туристическия бранш, за да се свърже теорията с практиката. „Поздравявам всички вас, които сте избрали специалност „Туризъм”. Има бъдеще в този сектор и се надявам това бъдеще да е тук, в България. Ние ще работим за да има условия да се развивате тук.”, добави Ангелкова. На въпроса „как Министерството на туризма ще рекламира Пампорово”, министърът на туризма заяви, че тяхната задача е да рекламират България като туристическа дестинация, а не конкретен курорт. Областният управител Недялко Славов посочи, че този въпрос по-скоро трябва да бъде отправен към него. „Пампорово е един от най-добрите курорти за семейна почивка, не само през зимата, а и през четирите сезона в годината. Тук родопското гостоприемство е най-видно и не на последно място – спокойствието. Област Смолян е региона с най-ниска престъпност и това се утвърждава като трайна тенденция, а не само като констатация.”, Славов представи част от предимствата на курортния комплекс.

Вчера, 15 октомври, областният управител Недялко Славов откри XІІ-то по ред Туристическото изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона” в к.к.Пампорово. Събитието се провежда под патронажа на областния управител и се организира от Регионална туристическа асоциация „Родопи” и „Пампорово”АД, в домакинство на общинските администрации на Смолян и Чепеларе. На откриването Славов приветства гостите, участниците в изложението и организаторите, като им пожела ползотворна работа. Той отбеляза значимостта на туризма за развитието на област Смолян: „Туризмът е изключително важно перо в икономиката на нашия регион, затова ние, като представители на правителството, сме си поставили за приоритет развитието на този отрасъл. А това може да стане само при наличието на добре изградена инфраструктура. Ние работим в тази посока. С рехабилитацията на пътните отсечки от Лот 27 – Смолян-Пампорово, Смолян-Стойките и Рудозем-Смилян, както и с изграждането на ГКПП „Елидже”, очакваме много повече туристи в областта.” Във вчерашния ден под ръководството на заместник-областния управител Андриян Петров се проведе дискусионна кръгла маса на тема „Конкурентноспособност на българския туризъм“. Венелина Червенкова – представител на дирекция „Туристическа политика“, Министерство на туризма, презентира „Туристическото райониране – предпоставка за повишаване на конкурентоспособността на българския туризъм“.

Заместник-министъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов представи темата „ Европейските фондове през новия програмен период – възможности за повишаване на конкурентноспособността на българския туризъм“. В този панел той даде отчет за текущия и представи възможностите за следващия период. Благой Рагин – председател на УС на БХРА, представи темата „Политики в подкрепа на конкурентноспособността на българския туризъм – гледната точка на хотелиерския бизнес “. В кръглата маса участие взеха също така Михалис Амиридис, зам.-областен управител на периферия /област/ Източна Македония и Тракия, както и Джамал Теканат – съветник по туризъм в Министерството на културата в Република Турция. По време на дискусията Михалис Америдис предложи да бъдат изготвени съвместни туристически пакети между България и Гърция.

Вирни се горе