Наградиха полски екскурзовод за работата му в Родопите

Наградиха полски екскурзовод за работата му в Родопите

Пратеникът на голям полски туроператор връща поляците в Пампорово след 30 години прекъсване.

Председателят на Родопската търговско-туристическа камара – експремиерът Димитър Попов, награди с почетен диплом за заслуги млад полски екскурзовод, който втора година връща полските туристи в Родопите след близо 30-годишна пауза.

Марек Олекша усърдно развежда групи със свои сънародници из Пампорово, Широка лъка и Доспат, като доволните полски пенсионери вече водят и внуци по следите на своята младост от времето на СИВ и Варшавския договор. Марек демонстрира удивително добро познаване на българската история, като представя и най-дребните забележителности в оптимистични за България краски.

В края 80-те години полски туристи идваха в смолянския курорт Баните, а полските скиори нощуваха в мотел на прохода Рожен, за да прехождат с автобуси до ски пистите на Пампорово. При положение, че Полша е почти 40-милионен туристически пазар, вместо да чака китайци и турци, Пампорово пренастройва гъвкавия си маркетинг към привличане на посетители от страните от Източна Европа. Тези туристи може вече да са се наситили на скъпите и ветровити алпийски курорти, а общите спомени от времето на “соца” са все пак предпоставка да не обръщат внимание на нашенските “доноси” срещу модернизацията на ски лифтовете в 80-годишния родопски курорт. Прочее, символ на Пампорово е ТV-кулата на връх Снежанка, която е построена от поляци през 1971 г. и прави върха “двухилядник”.

Вирни се горе