МВнР дава съвети за спокойна почивка в чужбина

МВнР дава съвети за спокойна почивка в чужбина

Август е периодът на големите летни отпуски, които мнозина избират да прекарат в чужбина. В тази връзка Министерство на външни работи дава следните съвети:

Преди да стегнете куфарите, се уверете, че документите, които са ви необходими за пътуването (задграничен паспорт или лична карта за страните членки на ЕС), са с нужния срок на валидност. Не пропускайте да проверите дали за държавата, която смятате да посетите, ще ви е нужна виза.

Когато пътувате с деца под 18 г., придружавани само от един родител, е задължително да представите нотариално заверена декларация на български език от липсващия родител (или и от двамата родители, ако детето пътува само), че родителят е съгласен детето им да пътува в чужбина за съответния период и дестинация.

Онези от вас, които не си представят да прекарат ваканцията далеч от домашните любимци и да споделят с тях пътуването в чужбина, е важно да знаят, че независимо от вида на избрания транспорт (самолет, кола, автобус или друго) трябва да се съобразят с изискванията за внос на животни в страната, която посещават.

За да не си създавате излишни главоболия, ви съветваме да се запознаете не само с правата си, но и със своите задължения и да спазвате законите в страната, която сте избрали като дестинация за своята лятна ваканция. Обърнете внимание на особеностите на законодателството на съответната държава.

Ако пътувате в чужбина с личен или служебен автомобил, е много важно да сте наясно какви са необходимите документи и регистрационни процедури. Спазвайте правилата за движение по пътищата, защото в някои държави глобите са доста солени.

Ако въпреки всички мерки, които сте взели, за да си гарантирате безоблачна лятна ваканция, изпаднете в беда и имате нужда от помощ, телефонните номера на посолствата ни в съответната страна ще бъдат много полезни.

Регистрация в онлайн услугата на МВнР “Пътувам за…” ще помогне, ако изпадането в трудна ситуация в чужбина.

Чрез регистрацията си в “Пътувам за…” ще получавате на личния си имейл цялата необходима информация за държавата, която възнамерявате да посетите. Ако сте се запътили към част на света, където обстановката не е особено спокойна, много полезна ще ви бъде информацията, публикувана в рубриката “Ситуационен център” на сайта на МВнР.

Вирни се горе