Маршрут на Чудесата в Родопите

Маршрут на Чудесата в Родопите

Маршрутът “Виа Родопика” на вестник “Стандарт” в Смолян, Златоград и Девин ще е първият, който ще бъде предлаган като пакет на родни и чужди туристи. Днес в Пловдив главният редактор на в. “Стандарт” Славка Бозукова и туроператори го включиха в кампанията “Чудесата на България” за включването на светините в ЮНЕСКО.

На 11-ата годишна среща на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти бе проявен интерес и към изготвяне на конкретни оферти, за да могат туристите да посетят чудесата с обучени екскурзоводи. Родни компании вече обмислят как да направят по-достъпен пътя към родните Чудеса в митичната планина. “Това, което правите е страхотно.

Кампанията “Чудесата на България” ни дава самочувствие и поводи за национална гордост и ние я подкрепяме от началото на кампанията преди две години”. Това заяви председателят на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Ирена Георгиева, след като главният редактор на в. “Стандарт” Славка Бозукова представи инициативата.

“Надяваме се е и други да последват вашият пример и задно да осъществим още такива добри идеи, които да популяризират културното ни наследство”, заяви членът на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Стела Филипова. “България е страната, в която е открито най-старото злато в света , а туристите не го знаят”, обясни Калин Драганов, член на УС на АБТТА. “В същото време гостите, които посещават страната ни остават учудени от това, което им предлагаме и си отиват възхитени оттук. Затова и е нужно да обедним усилия и да рекламираме наследството, с което имаме защо да се гордеем”, каза той.

“Вестник “Стандарт” е изданието на бизнеса. Туризмът е наш приоритет, защото това е секторът, който може да извади икономиката ни от кризата”, заяви Славка Бозукова. “През последните 10 месеца браншът бележи най-висок темп на развитие”, допълни тя. “Очакваме туристическият бранш да предложи разработването на нови маршрути, с които да направим страната ни предпочитана дестинация за културен туризъм”, допълни главният редактор на в. “Стандарт”.

Туроператорите от своя страна изявиха интерес към изготвянето на завършен продукт, така че родните и чужди посетители на културните атракции да получат пълната информация за родните светини от обучени експерти. “Чудесата в Севеоизточна България и Родопите са сравнително малко познати имат потенциал за привличане на туристи от България и чужбина”. Това заяви членът на УС на АБТТА Свидна Динева.

Вече изготвяме и конкретни маршрути като в началото на следващата година ще сме готови с целия календар за 2013 г. по Чудесата на България. Досега кампанията на в. “Стандарт” може да се похвали с няколко грандиозни успеха. В цяла Русия вече е популярен факта, че всеки вярващ може да измоли своето лично чудо пред мощите на Йоан Кръстител в Созопол. Медиите в необятната страна отразиха поклонението на руския президент Владимир Путин пред чудотворните мощи по време на организираното от в. “Стандарт” с благословията на Светия Синод всенародно поклонения в катедралния храм “Св. Александър Невски”.

Финансовият министър Симеон Дянков пък отдели по 1 млн. лв. за избраните чрез национално допитване 10 родни забележителности в първото издание на кампанията “Чудесата на България”. Предстои да бъдат изготвени документите за включване в списъка на ЮНЕСКО на Белоградчишките скали и куклите от шума на децата от Куртово Конаре. Всички тези Чудеса обаче ще останат достъпни за малцина без помощта на туроператорите, които да направят разнообразни пакети и оферти за посещението на светините, както за български така и за чужди туристи. За да може всеки сам да открие познатите и не толкова познати Чудеса на България.

Вирни се горе