Мариян Беляков: Новият лифт в Пампорово обслужва 2000 човека на час

Мариян Беляков: Новият лифт в Пампорово обслужва 2000 човека на час

Пампорово е един от най-известните български курорти. Разположен е във вътрешността на Родопите на 1650 м надморска височина, в подножието на връх Снежанка. Климатът в района на Пампорово се отличава с мека зима, в която има над 100 слънчеви дни. Курортът се нарежда на първо място по слънчеви дни сред всички планински курорти в България. Средната годишна температура е 5.5°С. Изпълнителен директор на “Пампорово АД” е Мариян Беляков. Той има десет годишен опит в различни сфери на туризма, в компании и хотелски вериги от България, Австралия и Италия. Бил е част от Front Office Management екипа на петзвездния Carlton Crest Hotel в Мелбърн, Австралия. Той сподели какво ново могат да очакват туристите в курорта, както и даде ценни съвети за всички фенове на зимните спортове.

Г-н Беляков, свидетели сме на необичайно топло време през ноември. Ще повлияе ли това негативно на зимните спортове?

Първо, не бих казал, че сме застрашени от липсата на сняг, тъй като още е рано да вали. Доколкото си спомням, през последните години, по това време нямаше сняг. Първите снежинки се появяваха в края на ноември, така че не виждам нищо фатално към момента. Важно е да не се създава паника сред хората, че през този сезон още не е валял сняг.

Резервациите в Пампорово вървят много добре. Базата за силните периоди е почти продадена. Нямаме абсолютно никакви поводи за притеснения за заетостта в курорта.

С какво ново ще посрещнете своите гости през този сезон?

Най-дългоочакваното и важно съоръжение, което стартирахме е новият лифт „Двата моста“ (арх. Петър Петров). Капацитетът му е 2000 души на час. Той представлява нов четириседалков лифт на стойност 3.8 млн. евро, който заменя стария влек тип “паничка“. „Двата моста“ ще помогне най-вече с това, че ще облекчи работата на изключително натоварените начални станции „Студенец“ и „Малина“, тъй като се намира точно между тях. Освен това, новото съоръжение ще осигурява по-пряк и бърз достъп до скоростните писти в курорта, както и ще улеснява трафикопотока.

Според вас рекламира ли се подобаващо родният туризъм в чужбина?

Мога смело да заявя, че нашият туризъм допреди няколко години не се рекламираше както трябва. Но виждаме, че в момента от Министерството на туризма напипват правилната посока. Явно са имали нужда от време, което е нормално. Родният туризъм трябва да се рекламира целево – на важни пазари. Лятната и зимната кампании трябва да се селектират, защото са коренно различни сегменти. Единственото общо между тях е, че се спи в легло.

Българските планински и зимни курорти правят всичко възможно да не изостават от своите преки конкурентите в лицето на Андора, Словения и Чехия. Това са държавите, с които си съперничим. Австрия, Франция и Швейцария не са страните, с които трябва да се мерим. Все пак съм убеден, че с инвестициите, които правим в Пампорово, ставаме все по-добри и конкурентноспособни.

За какви инвестиции става въпрос?

Влагаме средства в писти, лифтове, системи за сняг и др. Сигурен съм, че ни най-малко не изоставаме от държавите, с които винаги сме се конкурирали.

Колко струва една машина за изкуствен сняг?

Трудно е да се определи, защото това е много сложен уред. В него се включват помпени станции, въздушна и обработваща система, индивидуални вентилатори и оръдия, които да разпределят сняг. Като конкретни цифри бих посочил следните: за подобряване на машината за изкуствен сняг са нужни между 1 и 2 млн евро; лифт – в зависимост от дължината и спецификата може да струва между от 3 млн. до 9 млн. евро. Както разбирате, инвестициите в планинския и зимния сектор изискват много средства.

Набират ли популярност зимните спортове у нас?

О, да, безспорно. В нашия курорт през последните години сме били инициатори на много програми за деца и начинаещи. През септември тази година постигнахме най-големия си успех – домакинството на световния конгрес на ски-инструкторите в света. Събитие от подобен мащаб никога не се е провеждало в България.

Разкажете ни повече за него?

Интерски е световна организация на ски-учителите и преподавателите по снежни спортове, които се събират само веднъж на четири години, за да обменят опит и практики за обучението. Това са професионалисти, които буквално живеят на снега и обикалят цял свят и курортите на всички континенти. Сред тях са много бивши състезатели и шампиони от водещите скиорски нации в света като словенеца Боян Крижей, шампион и съперник на Петър Попангелов и Ингемар Стенмарк, италианката Даниела Чекарини, олимпийска шампионка, италианеца Алберто Чепати и др.

Събитието, на което ще бъдем домакини е като Олимпиада на ски-инструкторския свят. Това е още едно признание за усилията които полага нашата страна, в частност Пампорово и движение„Българско ски училище”. То е основен лицензент на ски-инструкторите и учителите в България. Фактът, че успяхме да спечелим домакинството в конкуренция с държави като Русия и Финландия, е доказателство за успешната работа на училището.

Какви са проблемите пред българските ски курорти?

Проблемите, чието решение не търпи отлагане, са свързани с подсигуряването на адекватно снегопочивстване и надеждна, независима енергийна система. Не е нормално при първия сняг енергийната мрежа да закъса и да обявяваме бедствено положение. Зависи от усилията на държава. Без стабилно електроснабдяване не можем да посрещнем, обслужим и изпратим нашите гости.

Какво бихте препоръчали на българските фенове на зимните спортове?

Бих им пожелал да бъдат много внимателни. Нека си преценяват много добре качествата и възможностите, независимо къде карат ски. Защото това е прекрасен спорт, чието практикуване изисква добра подготовка. Каската е задължителна. Ако човек не е достатъчно уверен да се качи на ските, нека ползва ски-инструкторски услуги и да бъде търпелив. Най-важното е да знаят, когато е валял сняг през нощта пистите не могат да бъдат повторно обработени без да са изминали поне няколко часа след валежа. Когато хората тръгнат сутринта да карат ски и пистите не са подготвени, това не означава, че някой не си е свършил работата, а че доскоро е валяло. Когато вали перманенто сняг през нощта, пистата не може да бъде обработвана с машина най-късно 6 часа до отваряне на зоната. Ако в това време вали сняг, машина не се пипа, защото това ще влоши ситуацията.

Вирни се горе