Кметовете на АРО заминават на работно посещение в област Еврос,Гърция

Кметовете на АРО заминават на работно посещение в област Еврос,Гърция

По проект „Еврос-Смолян- пътят на културата” от 24 до 29 септември 2012 ще се проведе промоционален тур в област Еврос, Гърция. Събитието се организира от Регионалното сдружение на общини на Източна Македония и Тракия, а поканата е от неговия председател Константинос Симицис, който е и кмет на Община Кавала.

В събитието ще участват председателят на Асоциацията на родопски общини и кмет на Община Смолян Николай Мелемов, кметовете на Златоград и Чепеларе Мирослав Янчев и Тодор Бозуков, както и зам.-кметове и експерти работещи в сферата на туризма, културата и трансграничното сътрудничество от общините Девин, Доспат, Златоград, Неделино, Рудозем, Смолян и Чепеларе. В пътуването ще участват още и представители на РИМ-Смолян, журналисти и др.

Програмата предвижда посещение на културни обекти във всички общини от област Еврос- Александруполис, Дидимотихо, Суфли, Ферес и Самотраки. Това са етнографският музей на Тракия, историческият музей, археологическият музей, църковният музей–всички разположени в Александруполи. Във Ферес българската група ще разгледа етнографския музей, византийския аквeдукт и църквата „Св. Богородица”. В Дидимотихо (името означава „двойна стена”) за първи път ще бъде отворена за посетители, които не са археолози, част от музайката на древния град Плотинуполис (старото име на Дидимотихо). Участниците ще имат възможност да видят отблизо и византийската крепост „Калето”, както и най-голямата джамия на Балканския полуостров, които също се намират в Дидимотихо. В село Доксипара ще бъде посетена гробница от втори век, където са погребани и пет колесници с множество дарове и техните коне. Организаторите са включили в програмата и посещение на Музея на коприната в Суфли, както и археологическия музей в Самотраки- родното място на статуята „Нике от Самотраки”, която днес може да се види в Лувъра.

Планирани са също и работни срещи в общините Александруполи, Дидимотихо и Самотраки, на които да се обсъдят възможностите за трайно сътрудничество в сферата на културата и побратимяване между членовете на двете асоциации.

До края на проекта ще се осъществи и рекламния тур в България, като целта е гръцки представители на местните власти, експерти и журналисти да се запознаят с културното наследство на общините от областите Смолян и Кърджали,съобщи Златка Николова-Изпълнителен директор на Асоциацията на Родопските общини.

Проектът «Еврос-Смолян пътят на културата» се финансира от програмата „Европейско териториално сътрудничество Гърция-България” (2007-2013) чрез Европейския фонд за регионално развитие и национални средства на Гърция и България.

Проектните дейности се изпълняват от Регионалното сдружение на общини на Източна Македония и Тракия (Гърция) и Асоциацията на родопски общини (България).

Вирни се горе