Кметът на Момчиловци представя България сред европейските лидери в Politico.eu

Кметът на Момчиловци представя България сред европейските лидери в Politico.eu

Кметът на село Момчиловци Сийка Суркова е сред градоначалниците на европейски населени места, интервюирани за ситуацията с коронавируса в известния сайт Politico.eu. Репортерите на POLITICO разговарят с 28 кметове и местни лидери в цяла Европа /по един от всяка държава в ЕС и един от Великобритания/, за да добият представа как кризата е засегнала местата и политиката извън Брюксел и националните столици. Сред кметовете на населени места в Австрия, Белгия, Гърция, Кипър, Германия, Естония, Финландия, Франция, Германия, Унгария, Италия и др., е и Сийка Суркова – кмет на българското, на родопското село Момчиловци. На всички лидери POLITICO задава едни и същи въпроси, свързани с коронавируса и как той е докоснал общностите по целия континент.

Суркова разказва, че най – трудно е било да убеди хората да си останат по домовете, а за да е сигурна, че уязвимите групи са добре, е поела лична отговорност за снабдяването им с лекарства и храна. Тя се надява кризата с COVID-19 да обърне фокуса към малките населени места, тъй като много хора от градовете са избрали Момчиловци, където имат къщи, през извънредното. "Развитието на малките населени места заслужава същото внимание като големите градове“, казва пред POLITIKO. eu кметът на Момчиловци и настоява за подмяна на водопровода в цялото село и асфалтиране на пътищата. Politiko е американска компания за политическа журналистика като през 2014 г. създава европейско издание със седалище в Брюксел. Към 2017 г. Politico има средно 26 милиона уникални посетители месечно на своя американски уебсайт и повече от 1,5 милиона уникални посетители на своя европейски сайт.

https://www.politico.eu/article/coronavirus-in-europe-a-global-local-crisis/?f bclid=IwAR2yOHD96MRy3BFdwg1CDpp_l0iF9oaochAk- H-BWA7tz9H9KZZtigSA0AU

Вирни се горе