Къщите за гости ще могат да предлагат и домашно приготвена храна

Къщите за гости ще могат да предлагат и домашно приготвена храна

Собствениците на къщите за гости ще могат да използват домашно приготвени хранителни стоки. Това е един от новите моменти във внесения от правителството проект за промени в Закона за туризма.

Данните сочат, че през последните години интересът към селския туризъм расте. Почивка в отдалечена от шумния град къща предпочитат както българи, така и чужденци.

По сега действащия закон къщите за гости нямат право да предлагат храни, приготвени от произведените в личните им стопанства плодове, зеленчуци, месо.

Изискванията по Закона за храните са пагубни най-вече за районите, в които основният поминък на хората е селският туризъм. „Като кажем, че не предлагаме домашна храна, казват – ами съжаляваме, ние затова сме дошли – да бъдем на село и да опитаме от вашата кухня. Всеки вече търси по-различното – екологично чистото, което е произведено в градините на село и не купените неща, които навсякъде могат да бъдат по пазари и по големи вериги магазини”, коментира Николина Ангелова, управител на къща за гости.

През 2015 година се предвижда да отпадне категоризацията за ресторантите, която се измерва в брой звезди.

С изменението в закона се предвижда още облекчаване на режима за регистрация на туроператори и туристически агенти.

Вирни се горе