Карането на ски най-скъпо у нас

Карането на ски най-скъпо у нас

Карането на ски е най-скъпо в България. При сравнение на условията за практикуването на този спорт на база цена на лифт карта за един и същи период от време, колко се чака, за да стигне човек до желаната писта, възможностите за пързаляне на ден в километри, стойността на ски училището, цената на допълнителните, но почти задължителни услуги като ски гардероб и паркинг и не на последно място стойността на прехраната в непосредствена близост до ски съоръженията, пише “Монитор”. Шестдневната карта в Цермат струва 371 франка или 304 евро. Възможните тарифи са три: само локално возене, за няколко различни хълма или международно, а тарифите също са неизброими.

В нашия курорт общата дължина на пистите, включително и ски пътят, е 60 км, лифтовете са 9, а влековете четири. В Австрия един регион в който се включват четири различни хълма, общата дължина на пистите е 860 км, лифтовете са 270, влековете, които са за деца, са над 150. Някои от пистите са с ширина от 250 метра, а само в рамките на два хълма са инсталирани 220 оръдия за сняг с капацитет, достатъчен да покрие 348 футболни игрища или 190 хил. куб.м дневно. Ако бъде запълнен капацитетът на оръдията в рамките на ден, това ще струва 760 хил. евро. Само в рамките на двата хълма капацитетът на лифтовете е 36 хил. човека на час

Преди два дни у нас популярен зимен курорт тържествено отчете близо 40 хил. туристи от началото на сезона.

Швейцарският курорт е най-елитният в Европа. Там лифтовете са едва 57. Най-дългата писта е 28 км, като започва в Цермат и завършва в Италия. Може да се купи комбинирана карта за каране в двете държави, както и да се ползва влаков транспорт между отделните области за каране. Цената й за 6 дни е 397 евро.

В абсолютни стойности несъмнено тази карта е най-скъпа. Оттам насетне обаче трябва да изчислим ефективността на разхода.

Безплатно ски и сноуборд училище за начинаещи открива за втора поредна година Съюзът на българските скиори и сноубордисти (СБСС) над Благоевград, съобщиха от организацията.

Уроците започват на 14 януари от 9,30. През този сезон те ще се провеждат на долната станция на кабинковата въжена линия в курорта Бодрост – Картала над Благоевград всяка събота и неделя. Доброволци – членове на СБСС, ще обучават желаещите.

Ски, обувки и сноуборд ще се предоставят безплатно от съюза. Участниците заплащат само планинска застраховка в размер на 3 лв. и могат да ползват отстъпки от легловата база в хотела към кабинката, както и да ползват с намаление съоръженията. Не е необходимо желаещите да бъдат членове на СБСС.

Училището е само за начинаещи и покрива елементи от клас А – ходене, видове обръщане и изкачване със ски, право спускане, падане, снежно рало и дъга с рало.

Вирни се горе