Източногерманци се връщат след 30 години в Родопите, за да прекрачат "Желязната завеса"

Източногерманци се връщат след 30 години в Родопите, за да прекрачат "Желязната завеса"

В далечната 1983 г. тогавашните “комсомолци” Петра и Петер от социалистическия гр. Карлмарксщадт (днес отново Хелмниц) в бившата ГДР били на “екскурзионно летуване” из Родопите. Запазили черно-бяла снимка от емблематичната Широка лъка за спомен, защото им казали, че заради “граничната зона” не ги допускат да посетят съседните селца Гела и Солища.

30 години по-късно,вече като евросемейство Петра и Петер позираха за снимка на същото място, отправяйки се (вече без ограничения) за пешеходен преход по “Пътя на мурсалския чай”- билото на Перелик в защитената европейска зона “Натура-2000”.

Двамата планинари бяха приятно изненадани, че в Широка лъка се празнува имения им ден по православния календар и едва повярваха, че клисарката на историческата църква (1834 г.) леля Петра им е “адашка”. Заради някогашната анархистична къдрава коса и дълги бакенбарди, Петер отклони предоставянето на архивното черно-бяло кадро, но подчерта, че на сегашната цветна снимка “жената на живота му” – фрау Петра, била непроменена за изминалите 30 години. След Родопите немската двойка ще отпътува за Ахтопол (по на юг преди 30 г. не са ги пуснали), защото на тамошния плаж си пожелали да имат сегашната 29-годишна дъщеря. Двойката от Германия вярва, че ще доведат и внуците си в Родопите за смесен маршрут “планина-море”, стига шосетата да станат поне малко по-добри.

Вирни се горе