Хотелите на фалиралата „Алма Тур“ вече са собственост на фирми на ТИМ

Хотелите на фалиралата „Алма Тур“ вече са собственост на фирми на ТИМ

“Холдинг Варна”, който е част от групата на “Химимпорт”, официално придоби два хотела на фалиралата туристическа компания “Алма тур”. В съобщение до фондовата борса от последния работен ден на миналата година е посочено, че той е новият собственик на хотел “Атлас” в Златни пясъци и на хотел “Астера Банско” в ски курорта (новото име на хотел “Тамплиер"). Двата имота бяха придобити от дъщерни компании на холдинга – “МС фуд Варна” и “Канисто-Мати”, които погасиха висящите задължения на “Алма тур” към Уникредит Булбанк, ЦКБ и авиокомпанията "България ер”.

По искане на двете банки година по-рано “Алма тур” бе обявена в несъстоятелност заради необслужвани задължения. Продажбата на хотел “Тамплиер” в Банско беше определена от частните съдебни изпълнители като топ сделката на 2012 г. заради рекордно високата цена, на която беше продаден имотът. Той бе придобит от кредиторите си за 22 млн. лв. Купувачи бяха две дружества от групата на “Химимпорт” – “Финанс консултинг” и “Химимпорт инвест”. Те изкупиха задължения за 13.9 млн. лв. от първоначалните кредитори на туристическата компания – Уникредит Булбанк и ЦКБ (също от групата на "Химимпорт"). Платената цена бе малко под 18 млн. лв., вероятно заради натрупани лихви и неустойки.

По сходна схема беше придобит от кредиторите му и хотел “Атлас” в Златни пясъци, също заложен като обезпечение по кредит. Самият имот бе продаден на публичен търг през септември 2012 г. и вече официално е собственост на групата около “Химимпорт”. Според имотния регистър платената за хотела цена е 20.3 млн. лв.

Според съобщението до фондовата борса с последните придобивания “Холдинг Варна” планира да разшири инвестиционния си портфейл в сферата на туризма. В активите на дружеството е и хотелски комплекс в Пампорово, който бе придобит чрез покупка на дружеството “Пампорово пропърти”. Комплексът още е в строеж, като въвеждането му в експлоатация се очаква тази година.

Вирни се горе