Хотелиерите притеснени за зимния сезон заради COVID мерките

 Хотелиерите притеснени за зимния сезон заради COVID мерките

Зимният сезон у нас ще приключи веднага, ако бъде приета подготвяната здравна заповед да се забрани влизането на чужди граждани от страни от Европейския съюз (ЕС), които са в червената зона. За това предупреждават от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).

От там не разбират защо има разлика между гражданите със зелен сертификат от ЕС и хората, които имат поставена ваксина, често дори 3-4 дози и/или са направили PCR и той е отрицателен.

Това коментира зам.-председателят на БХРА и председател на Сдружението на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин, което е една от 36-те регионални организации на БХРА в страната.

Ако заповедта бъде приета в този рестриктивен вид само Банско ще загуби близо 35 000 нощувки, обясни Бистрин. Загубите ще са не само финансови, защото постоянната ненужна промяна на заповедите ни превръща в несигурна дестинация и чуждите туроператори вече отказват да организират чартъри и ваканции в българските курорти.

Проекто заповедта засяга основни пазари за зимния ни туризъм като Сърбия, Турция, Северна Македония и Израел, обясни Бистрин. Вече имаме протестно писмо от турски туроператори, тъй като в петък започва тяхната ваканция и имахме много резервации за следващите 7-10 дни от южната ни съседка, допълни зам.-председателят на БХРА. Подобно подготвят и наши партньори в Израел. Вече имаме откази на резервации и това е абсурдно, защото се създава неравнопоставеност между туристите от и извън ЕС.

Надяваме тази проекто заповед да бъде изменена преди да бъде приета и да влезе в сила, допълни Бистрин. Той увери, че здравето на клиентите и служителите за членовете на БХРА е най-важно, трябва да се спазват ограничителни мерки и да се засили граничния контрол, но не и едните ваксинирани туристи и с наличие на отрицателни тестове да са по-важни от другите.

Всички нови ограничителни мерки безспорно ще окажат влияние върху оперативните резултати на всички основни и периферни сектори на зимния туризъм, заяви и членът на УС на БХРА и изпълнителен директор на “Пампорово” АД Мариян Беляков. Трябва да се търси баласа за максимално обективното спазване на здравните мерки, но и да се вземе под внимание фактът, че заетите в туристическия сектор трябва да заплатят изключително скъпите си сметки за ток, горива, газ и заплати, да прехранват семействата си, за плащат наемите си и всяка една рестрикция върху даден сегмент на икономиката, може да бъде трайно пагубна, подчерта Беляков.

Крайно несправедлив е подходът винаги да се посочва туризмът като едва ли не най-опасният сектор за разпространение на вируса и да се счита туризмът едва ли не за оръжие за масово унищожение. Когато предлагаме да бъде затворен или силно ограничен даден сегмент, считан за изключително рисков, според неясни за мен критерии, то следва същият да бъде справедливо компресиран, така както това се прави на много места в Европа, между 70 и 80 на сто от изгубения оборот, подчерта Беляков. В противен случай е крайно несправедливо и неморално едни да бъдат посочвани с пръст, а други, които крият не по-малък риск, да бъдат оставени като изключение. Необходимо е да се приеме по-балансиран подход, да се комуникира повече с бизнеса, да се направи сравнително бърз предварителен анализ на позитивите и негативите от такъв ход и решенията да бъдат вземани съвместно, защото в утрешния ден освен проблеми със здравето на хората, ще имаме и не по-малки проблеми с това да спасяваме бизнесите си и и прехраната на семействата.

Близо 15 000 нощувки в Пампорово могат да бъдат отказани, ако подобна здравна заповед влезе в сила, обясни Беляков. И допълни, че освен стойността на самата нощувка, трябва да се има предвид, че покрай нея се реализират съвкупност от съпътстващи услуги, които допринасят за издръжката и прехраната на много други малки и средни бизнеси. Вирусът вече е в България, той не спазва границите, а подобна мярка за затваряне на границите за определени националности туристи би била разбираема единствено, ако тук сме напълно безопасна зона и се притесняваме да не бъде внесен тепърва.

Трябва щетите и негативите от всяко такова действие да бъдат разглеждани от всички възможни посоки, защото виждаме, че туризмът се сочи като черната овца на пандемията и обществото, а ние даваме всичко от себе си и плащаме чинно и редовно данъците си, заплати, осигуровки, кредити и накрая се надяваме да останат и пет лева печалба, коeто в повече случаи напоследък и не се случва, допълни Беляков.

Вирни се горе