Хотелиерите правят банка

Хотелиерите правят банка

Туристическият бранш реши да си направи банка, за да се спаси от високите лихви в кризата. Това обяви шефът на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин,цитиран от “Стандарт нюз”.

Вече 100 хотелиера са се съгласили с идеята на Георги Щерев от Златни пясъци за създаването на нов трезор. Сред кандидат-банкерите са собственици от Слънчев бряг, Златни пясъци, Велинград, София, Смолян, Рибарица, Добрич, Велико Търново, Банско, Чепеларе и Сандански.

Предвижда се вноската на всеки желаещ да участва в новата банка да е 50 000 лв. Така с 200 от 1000-та членове на асоциацията ще достигнем минималния финансов капитал от 10 млн. лв., обясни Рагин.

Новата банка ще изкупи лошите кредити на бранша и ще дава заеми с 2% по-ниска лихва. Който не даде кредита си в новата институция, ще е почти обречен в кризата, коментира Рагин.

Хотелиерите ще водят преговори със строителната камара, която преди дни също обяви, че иска да създаде своя финансова институция. И двата бранша са затруднени в кризата и допълнително се задъхват от скъпите заеми.

Заедно можем да си помогнем, коментира Рагин. Докато за строителния бранш има смисъл да създаде своя банка, защото получава парите си със закъснение предвид спецификата на работата им, хотелиерите нямат нужда от такава институция. Това коментира собственикът на “Шарлопов хотелс” Стефан Шарлопов. Аз не бих участвал в подобна инициатива, категоричен е той.

Вирни се горе