Хотелиери обсъждаха на Пампорово разработване на системи за развитие на туризма

Хотелиери обсъждаха на Пампорово разработване на системи за развитие на туризма

Идеята за разработване на системи за сертифициране на качеството и устойчивото развитие в туризма е навременна и отговаря на осъзната необходимост от действия в тази насока. Тя може да бъде осъществена единствено с общите усилия на всички заинтересовани страни. Около това мнение се обединиха участниците в кръгла маса, посветена на качеството и устойчивото развитие в сектора, която се проведе днес в Пампорово. „И най-дългият път започва с първата крачка. Важното е да не се отказваме, защото, ако ние днес не започнем процеса, следващото поколение ще бъде задължено да го направи, защото това е единствената гаранция за дългосрочен успех на българския туризъм”.

Присъстващите в срещата поставиха акцент върху квалификацията на персонала и необходимостта от предлагането на комплексни туристически услуги, включително атракции и културни обекти, с цел привличане на повече платежоспособни туристи. „Туристите, включително и българските, все повече търсят качество в продуктите, които потребяват, а много от тях считат устойчивото развитие за елемент на качеството. Грижата за околната и социо-културната среда се включват в техните очаквания.”

В срещата взеха участие собственици и мениджъри на хотели, представители на туристически сдружения, културни институции и медии от Смолян, Кърджали, Пампорово и Чепеларе, като специален гост на събитието бе зам.-кметът на община Чепеларе Боран Хаджиев.

Кръглата маса, на тема „Национални системи за сертифициране на качеството и устойчивото развитие в туризма“, бе инициирана от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) в рамките на проект „Стимулиране на качеството и устойчивото развитие на туристическите предприятия”, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Р България.

Въвеждането на системите за сертифициране качеството и устойчивото развитие на предприятията цели да се повиши ефективността на българския туризъм, да се въведат практики, с които самите фирми да успеят да повишат своята ефективност чрез оптимизиране на дейността си. Другата полза от системите е, че дейността на предприятието не уврежда средата, в която то работи. Туристическите предприятия ползват всички социо-културни, екологични и икономически ресурси на местната общност. Идеята на устойчивото развитие е то да не нарушава съществуващите системи, да се подпомага опазването на околната среда и същевременно да се взаимодейства с местната общност. Това са основните ползи и те би следвало да доведат до по-голяма обща ефективност и по-висока печалба. В рамките на кръглата маса бяха представени и резултати от проучване сред туристическия бизнес и сдружения за нагласите им към въвеждането на системи за сертифициране на качеството и устойчивото развитие в туризма. Според данните от проучването 49% от анкетираните представители на бизнеса считат, че ако бъдат въведени системите за сертифициране на качеството на туристическите продукти и на устойчивото развитие на предприятията в сектора, в рамките на 10 години ще има значителен ръст на приходите от туризъм. 50,4 % от анкетираните смятат, че ще се повиши имиджът на страната като туристическа дестинация.

За да бъдат предложени адекватни за страната ни системи за сертифициране на качеството и устойчивото развитие, по проекта е осъществено и проучване на опита на водещите туристически дестинации в тази област. Разработени са и проекти на тези системи, които се подлагат на обсъждане на поредица от 12 кръгли маси в цялата страна. Срещата в Пампорово бе десетата поред.

Статистиката показва, че въпреки световната икономическа и финансова криза, през последните години българският туризъм показва ръст както по отношение на броя туристи, посетили страната, така и по отношение на приходите от туризъм.

Вирни се горе