Готвят знак за "достоверност" на СПА хотелите

Готвят знак за "достоверност" на СПА хотелите

Българският съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА) преговаря с Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за въвеждането на специален знак, който да обозначава хотелите, в които се използва минерална вода.

Това съобщи зам.-председателят на БСБСПА Драгомир Гатев на конференция във Вършец, организирана в рамките на инициативата на МИЕТ “Потърси България” по проекта "Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България”, финансиран по ОП "Регионално развитие”.

Идеята на знака е да ориентира туристите, тъй като в страната работят редица хотели, които се представят като “СПА”, без да имат основания за това, обясни експертът.

Не всички обекти черпят вода от минерални извори, но това остава неизвестно за гостите им.

Справка за хотелите, които използват лечебна вода за своите СПА услуги, може да се направи на сайта на МОСВ, но малко от туристите са наясно или не са възползват от тази възможност.

В страната ни има 150 находища на минерална вода с над 600 източника. Над 80 на сто от минералните води имат отлични лечебни качества, стана ясно по време на конференцията, посветена СПА и уелнес туризма в България.

Това е огромен потенциал, който предполага огромни възможности за развитие на такъв туризъм в България, коментираха експерти.

СПА туризмът е четвъртият най-предпочитан от българите след морски, културния и селския. По-разход обаче е на първо място, съобщи д-р Татяна Ангелова, експерт към БСБСПА, като цитира резултати от проучване по поръчка на организацията.

Често неговите почитатели предпочитат да го комбинират със ски, еко, културен и др. видове туризъм, обясни тя.

Това е един по-скъп и по-труден туризъм, обобщи д-р Ангелова.

Тя подчерта, че секторът се нуждае от допълнителни инвестиции за обновяване на материалната база и обучение на кадрите.

Вирни се горе