Георги Пампоров: „Всички трябва да се обединим, за да привличаме повече туристи“

  Георги Пампоров: „Всички трябва да се обединим, за да привличаме повече туристи“

„В последните години се забелязва едно покритие на популярната фраза, че туризмът е приоритетен отрасъл за нашия регион“, каза Георги Пампоров – изпълнителен директор на РТА „Родопи“ . По думите му държавната власт е допринесла значително за развитието на туризма с реконструкцията на основната пътна артерия Асеновград – Смолян, както и на пътя Смолян – Стойките. „Надявам се, че правителството ще намери сили и възможности да реабилитира и пътната отсечка Гоце Делчев – Доспат – Смолян – Ардино – Кърджали до Ивайлоград. По-доброто състояние на тази комуникация би подпомогнало развитието на туризма в цялата планина. Това е нашата цел – да наложим марката „Родопи“, каза още ПАмпоров.

Той обясни, че един от най-развитите туристически региони в областта ни е Ягодина – Триград. „Това е място, където ежедневно присъстват туристи, привлечени както от пещерите, така и другите атрактивните услуги, които колегите там предлагат“, посочи Пампоров. Според него трябва да се строят хотели, трябва да се строят заведения за хранене но трябва да се мисли и за атракциите, за предлагане на колкото се може по-интересни възможности, за нови преживявания, които да привличат туристите.

Като добър пример изпълнителният директор на РТА „Родопи“ посочи и районът по поречието на река Арда, където се славят с предлаганата традиционната родопска кухня, както и с празничният туризъм. Активни ядра в областта са и Орехово, Хвойна, Забърдо и Чудните мостове. Девин пък е водещ в балнеолечението.

За съжаление Смолян не може да бъде наречен туристически град. Тук идват предимно бизнес туристи, хора, които са командировани. „Ние трябва да се борим за туристическия имидж на Смолян. За това обаче е важно градът ни да не се появява в новинарските емисии новини като един от най-замърсените“, отбеляза Георги Пампоров. Според него трябва да се помисли за цялостна газификация, за алтернативни отоплителни системи и т.н. Освен това трябва да се създадат атракции, които да привличан гостите. „Ние имаме много възможности. Най-напред трябва да си оправим туристическите пътеки. Например към Белия камък, към Невястата, към Червената стена, да благоустроим площадката непосредствено под Турлука, да съживим района около смолянския водопад и т.н.“, заяви Пампоров.

Според него най-важно е туристическият бранш в региона да бъде обединен. „Всички трябва да полагаме усилия за привличане на повече туристи. Общините, колегите хотелиери, сдруженията , всички трябва да работим заедно, по отношение на рекламирането на Родопите, за да сме конкурентноспособни на пазара както в България, така и в чужбина“, категоричен беше Георги Пампоров. А що се отнася до туристите, и българските, и чуждите, предпочитат едни и същи неща – приятна атмосфера, вежливо обслужване, сърдечно отношение на домакините към тях. „Това, което ние в Родопите предлагаме в максимална степен. Неслучайно преди години издигнахме едно лого: „Родопите -гостоприемство в четири сезона“. Десетките експерти, които минаха през Родопите когато прохождаше частния бизнес, бяха единодушни, че една от отличителните черти натози регион е гостоприемството. Това е и една от причинити хората да идват тук“, обясни Пампоров. В подкрепа на думите си той отбеляза, че всички къщи за гости и семейни хотели в Родопите вече са запазени за Нова година.

Вирни се горе