Гърците връщат милиони, отказват пътно разширение

Гърците връщат милиони, отказват пътно разширение

„Гърците няма да използват средствата отпуснати им по трансграничен проект за разширяване на пътя от ГКПП-Златоград до Термес“, стана ясно тези дни от информация на общината. Макар да имат общ проект за това, Златоград, Чепеларе и гръцката провинция Македония и Тракия, гърците няма да осъществят дейности за 4 187 850 евро. От тях 3 559 673 евро бяха отпуснати като европейско съфинансиране, пише “Златоградски вестник”.

С тези пари трябваше да се направи проектиране и разширяване на тесните участъци в 13-километровата отсечка от път ГКПП-Златоград-Термес. От гръцка страна наскоро са обявили официално, че няма да извъшват никакви дейности по проекта, тъй като по думите им ”времето за изпълнение не било достатъчно“.

В основата на тази неразумна постъпка е страха у гърците да не се увеличи потока през ГКПП-Златоград, тъй като техни търговци отдавна недоволстват от конкуренцията на евтините български стоки. Пътят в участъка от границата до първото село Термес е тесен 4.5 м и опасен заради много завои. Сега гърците са на път да загубят финансирането, защото сроковете по проекта са пред приключване.

Вирни се горе