Гърци скачат срещу български собственици на ваканционни имоти край Беломорието

Гърци скачат срещу български собственици на ваканционни имоти край Беломорието

Гърци скачат срещу български собственици на ваканционни имоти, които се намират в периферията на Беломорието. Претенциите на местните са, че вилните селища са незаконни и пречили на техният бизнес. Обстановката добълнително се нагнетявала от местната преса, които тиражирали подобни версии, алармират десетките собственици на имоти в Меродато от Смолянско. През последните няколко години, доста нашенци си закупиха имоти в южната ни съседка, като идеята им бе именно в изграждане на подобни места за отдих. Българите в повечето случаи закупуват земеделска земя, като в последствие поставят там мобилни къщи, каквито изисквания поставят пред тях местните власти. Всички имоти имат вода, а някои от тях са включени и към местното електроразпределение, а останалите се захранват с агрегати, пише Дарик.

„Много сме притеснени от случващото се, тези атаки според нас не са случайни и недоумяваме, какво става. Когато купувахме имотите, се казваше че няма проблеми на въпросните места да поставим къщи на колела. Това и направихме, а сега чуваме, че някой поставя под съмнение законността на имотите, за които имаме нотариални актове, а за постройките не е използвана и лопата цимент“, коментираха част от българските собственици в Меродато. Те не са съгласни и с твърденията, че пречат на местния бизнес, тъй като според тях те допринасят за развитието на тяхната икономика.

„Ние купихме земите си от местни жители, харчим парите си там, плащаме данъци и имат ръст на туризма благодарение на нас. Ние сме в Европейския съюз, имаме равни права и задължения. По европейските норми сме едно цяло, а в един момент получаваме подобни индикации “, коментираха още собствениците от Златоград, Смолян и Рудозем.

Хората се притесняват, че може да бъдат накарани да премахнат мобилните си сглобяеми къщи, които са по около 32 кв.м. и са били основната причина за закупуването на имотите в Гърция. Според информацията, която имат те, проверките по законността на имотите им от гръцка страна ще бъде извършена в рамките на две седмици. Те са категорични, че ще сезират всички възможни институции за проблема.

Вирни се горе