Еко Джаз фестивалът събра хилядна публика под звездите на връх Перелик

Еко Джаз фестивалът събра хилядна публика под звездите на връх Перелик

12-о издание на фестивала тази година съчета джаз музика, еко кауза и азиатско гурме

Под звездното небе разнородни артисти вече 12 години привличат любителите на музиката към екологичната кауза на фестивала. Специални огнища и отблясъците на над 2 000 обезопасени свещи, заедно с 4 000 бали сено оформят артистичното пространство.

Тишината на връх Перелик снощи беше докосната от изпълнения на Петър Салчев, “Метаформоза”, Two Cities One World, австрийската група Kids N Cats. Участваха още изпълнители от САЩ и България. Музикалното събитие е единствено по рода си и се провежда на 2191 метра надморска височина, всяка последна събота на юли. И тази година на сцена от свещи музиката се сля с природата. Тазгодишното издание се проведе под почетния патронаж на посланика на САЩ у нас Ерик Рубин.

“Това е магическо място и събитие, което не може да се обясни, трябва да бъде преживяно. Правим туристически продукт, който набира все по-голяма популярност. Тази година фестивалът събра над 8 хиляди души. Хората се забавляват, запазваме природата, правим това място по-добро. Това е едно голямо усилие на целият ни екип и за него се готвим цяла година”, каза за SmolyanNews.com бизнесменът Кирил Асенов, който е инициатор на събитието.

Тази година фестивала съчета джаз музика, еко кауза и азиатско гурме. Екипът на световно известния корейски готвач Кин Бо Нан, който готви в елитни ресторанти от Токио до Лондон направи специално за гостите на фестивала азиатско гурме. Седмица преди това той представи азиатската кухня в елитното заведение “Родопчанка” в Смолян.

Сред гостите на фестивала бяха посланици и представители на посолствата на Корея, Мароко, Дания, Грузия, САЩ, Австралия. Външният министър Екатерина Захариева, Соломон Паси, плувецът Петър Стойчев и олимпийската ни шампионка Екатерина Дафовска, бившият посланик в САЩ Елена Поптодорова, много творци и бизнесмени. Входът за концерта е свободен, събитието премина при отлична организация.

След, като приключи събитието, балите се разстилат за наторяване по поляните около върха и за запълване на стари коловози.

Вирни се горе