Дубай е посрещнал над 5,5 млн. туристи през първото полугодие на 2013 г.

Дубай е посрещнал над 5,5 млн. туристи през първото полугодие на 2013 г.

Този показател е с 11% по-висок, отколкото за същия период на миналата година. Публикуваните статистически данни показват ръст на всички основни индикатори, вкл. брой на туристи, приходи на хотелски оператори, заетост на хотели и средна продължителност на престой на гостите. Стратегията на Дубай за развитие на туризма предвижда удвояване на броя на туристите – от 10 млн. през 2012 г. на 20 млн. през 2020 г., както и трикратно увеличаване на дела на отрасъла в икономиката на емирството.

Властите на страната със задоволство отчитат нараснал брой на туристи от държавите в Персийския залив, Китай, Индия, Австралия и редица европейски страни. В десетката на водещите емитиращи пазари, както и преди, са Саудитска Арабия, Индия, Великобритания, САЩ, Русия, Германия, Кувейт, Оман, Китай и Иран.

Средната заетост на хотелските стаи и апартаменти през първото полугодие на 2013 г. е 84,6%, което е с 2,8% повече отколкото през 2012 г. При апартхотелите заетостта е дори още по-висока – 85,8%, което е с 6,5% повече спрямо същия период на предходната година. Този ръст е много важен на фона на общото увеличаване на настанителната база в хотелите в Дубай – от юни 2012 г. насам в емирството са влезли в експлоатация 16 нови хотела. Сега в Дубай работят 603 хотела, а общият брой на стаите в тях е 81 492. Сред новите хотели, които отвориха врати, са JW Marriott Marquis, Oberoi Hotel Dubai и JA Ocean Beach Hotel Dubai. Средната продължителност на престой в хотелите и апартхотелите е 3,89 дни, което е със 7,2% повече спрямо първото полугодие на 2012 г. Удължаването на престоя на туристите се оценява в стратегията за развитие на туризма Дубай – 2020 като един от най-важните фактори за растеж.

Печалбата на хотелите и апартхотелите е нараснала с 18,6%, достигайки 11,6 млрд. дирхама (3,18 млрд. щатски долара). По данни на хотелски оператори, юни 2013 г. е бил третият най-натоварен месец след януари и март, което потвърждава успешното позициониране на Дубай като лятна дестинация, особено за туристи от близките региони.

Вирни се горе