Диамантени туристи завземат Родопите

Диамантени туристи завземат Родопите

Над 30 семейства изкарват прехраната си с така наречения “диамантен туризъм”, пише rodopi24. Те са търсачи на полускъпоценни камъни, каквито най-много има по поречието на Голямото дере.

Много хора идват тук, но най-активни са 30 семейства, които са от София, Сливен, Созопол, Бургас и Варна.

Това са геолози. Има бивши инженери от закрити вече предприятия в България. Знаят всичко за ахатите, ясписите и другите полускъпоценни камъни. Някои от тях отсядат в нашата къща, разказва Джевджет Шевкет Емин от момчилградското село Кос. Диаманти не са намирали, но в селото ги наричат “диамантените туристи”.

Във всички сериозни проучвания у нас е посочено, че най-много ясписи се откриват в Кърджалийско и Момчилградско. В Родопите е най-голямото находище на опали, което се простира на 30 километра, категоричен е шефът на департамент “Науки за Земята и околната среда” проф. д-р Рангел Гюров.

От поколения жените в Кос са използвали реката за пране на черги и килими, а нашите гости правят пари от камъните тук. Разполагат със специални машини, за да обработят минералите. Превръщат ги в красиви пръстени, обеци, гривни и други накити.

Не съм специалист, но от техните разговори става ясно, че в реката тюркоазите, ахатите и ясписите са много. Намирането им става лесно, стига да вали дъжд, допълва Емин. Той си спомня като дете, че намирали много красиви камъни.

Вирни се горе