ДАНО туризъм ще предлагат в Родопите

ДАНО туризъм ще предлагат в Родопите

Продукт за туризъм ориентиран към научно-изследователски общности ще предлагат в Родопите.

Това съобщи пред Expert.bg Илия Годев, директор Дирекция “Проекти, програми и международно сътрудничество” в община Смолян, по време на журналистическо пътуване в Родопите.

В момента концепцията за този проект, който е продължение на усилията за популяризиране на региона, е готова.

ДАНО (Доброволчески, Академичен, Научен и Образователен) туризъм е нова концепция, която за първи път организира университитетът “Джордж Вашингтон”.

Това е академичен, научно-образователен геотуризъм насочен към сегменти, които стимулират доброволчеството и е ориентиран към хора, които пътуват с изследователски цели – стажанти от университети, научни работници, които идват на практика и др.

В момента сме на етап на разработване на конкретни продукти по три теми: биоразнообразие и пещери, археология с акцент върху мегалити (характерни за Източните Родопи) и етнография и традиции (костюми, обичаи, кухня и т.н.), поясни Илия Годев.

Първите продукти ще бъдат предложени на туристическата борсата през февруари, макар че по думите на Годев, тя не канала, по който ще се търсят потребители на този тип туризъм.

Основният ни поток туристи в региона, като се изключи уикенд туризма, е от Варна и Бургас, сподели още той.

Туристите, които идват от Варна са самоорганизирани и познават достатъчно добре района. Те идват на малки групи от 6 до 12 човека.

Журналистическият тур в Родопите е по проект "Комуникационна кампания за насърчаване на вътрешния туризъм в Република България”, финансиран по ОП "Регионално развитие”.

Вирни се горе